Χάντρες λαδερές και αρωματικές με αλοιφή φέτας-ηλιόσπορου. Handres (speckled kidney beans) with feta - sunflower seeds cream




Με τη θερμό άρωμα του μοσχοκάρυδου, το αιθέριο πορτοκάλι και τη δροσερή αλοιφή, το απλό λαδερό πιάτο γίνεται συναρπαστικό.
Ήρθε η εποχή να μαγειρέψουμε φρέσκες χάντρες που αφθονούν στις λαϊκές και στα μανάβικα.
Πως θα διαλέξουμε τις καλύτερες? Να είναι αρκετά φουσκωμένες και η εξωτερική τους φλούδα όχι τόσο φρέσκια. Όταν έχουν ωριμάσει και ελαφρώς μπαγιατιάσει καλά οι χάντρες (μη φοβηθείτε τα σαν σκουριά στίγματα) οι φλούδες είναι πιο λεπτές, καθαρίζονται πιο εύκολα και τα φασόλια είναι χοντρούτσικα.
Αυτά λοιπόν για την καλή επιλογή των χαντρών, για τα οποία πρέπει να πω ότι η απαλή κρεμώδης φασολιού γεύση τους, ταιριάζει και με λεμόνι και με ντομάτα και με ζεστά μπαχαρικά και οποιοδήποτε κρέας.
 Σήμερα τα παρουσιάζω με το θεσπέσιο ινδικό άρωμα του μοσχοκάρυδου. Το άρωμα του είναι πιο φίνο από του μπαχαριού. Δοκιμάστε το σε σάλτσα ζυμαρικών, στο τουρλού, στα όσπρια και φυσικά στις κρέμες τύπου μπεσαμέλ.
Στο φαγητό δε βάζω πολύ κρεμμύδι, τρίβω μία πατάτα στο ρεντέ και η σάλτσα μου γίνεται πλούσια χωρίς να βαραίνει.
Για 3 άτομα:
350γρ καθαρισμένες χάντρες, περίπου 500γρ ακαθάριστες
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
2 κόκκινες πιπεριές
1 ντομάτα
1 μεγάλη πατάτα
½ ματσάκι μαϊντανό
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
ξύσμα μοσχοκάρυδου
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

για την αλοιφή:
100γρ φέτα
3 κουταλιές αφέψημα μέντας
2 κουταλιές ηλιόσποροι
1 κουταλιά ελαιόλαδο



Καθαρίζω και ξεπλένω τις χάντρες.
Πλένω καλά όλα τα λαχανικά και το μαϊντανό.
Κόβω μικρά κομματάκια το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τη ντομάτα και ψιλοκόβω το μαϊντανό.
Αχνίζω όλα τα λαχανικά για 2 λεπτά στο ελαιόλαδο. Προσθέτω τις χάντρες, το μαϊντανό, το ξύσμα και τα μπαχαρικά.
Τρίβω την πατάτα στο ρεντέ και την προσθέτω μαζί με 2 ποτήρια νερό στις χάντρες. Σιγοβράζω το φαγητό για 40΄.

Αλέθω στον πολυκόφτη τα υλικά της αλοιφής και σερβίρω με τις χάντρες.