Αμπελοφάσουλα με πιπεριά Φλωρίνης και σουμάκι. Cowpeas (ambelofasoula) with red peppers and sumac



Τι είναι το σουμάκι? Είναι ένα κόκκινο όξινο μπαχαρικό, γνωστό σαν κύριο μπαχαρικό των φελάφελ. Ταιριάζει και με σαλάτες όπως αυτή που έχω σήμερα όπου μαζί με το ξίδι και το αρωματικό λεμόνι δίνει λίγη παραπάνω πικάντικη οξύτητα.
Τα αμπελοφάσουλα γλυκαίνουν με την πιπεριά και ξινίζουν ευχάριστα με το σουμάκι και ξίδι.

για μία σαλάτα 4 ατόμων
300γρ αμπελοφάσουλα
2 ψημένες πιπεριές Φλωρίνης
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές ηλιόσποροι ή κολοκυθόσποροι (ο σύζυγος αγόρασε μεγάλη ποσότητα από ηλιόσπορους και ευτυχώς που ταιριάζουν σε πολλά)
1 κουταλιά ξίδι
2 κουταλάκια χυμό λεμονιού
½ κουταλάκι σουμάκι


Καθαρίζω και πλένω τα αμπελοφάσουλα. Βάζω νερό να βράσει, προσθέτω τα αμπελοφάσουλα και τα αφήνω να βράσουν περίπου 10΄.
Ενώ βράζουν, ψήνω τις πιπεριές σε δυνατό φούρνο (250ο) μέχρι να μαυρίσει σιγά-σιγά η φλούδα τους. Τις ξεφλουδίζω και τις κόβω σε λεπτές λωρίδες.
Στραγγίζω τα αμπελοφάσουλα, τα αφήνω να κρυώσουν και τα σερβίρω με τα υπόλοιπα υλικά.