Μοσχαρίσιο φιλέτο με πικάντικο καφτερό πουρέ καρότου και σάλτσα ξινόμαυρου. Filet mignon with hot spicy carrot puree and xinomavro wine sauce




Το μοσχάρι αγαπάει όλα τα κρασιά αλλά σίγουρα δένει με το δυναμικό ξινόμαυρο.
Η μαρινάτα του δίνει γεύση και η σάλτσα δένει με το πουρέ και τα κολοκυθάκια.
Το φιλέτο θέλει προσοχή στο μαγείρεμα, δε χρειάζεται πολύ ώρα βράσιμο, το πολύ 10΄. Κρέας άπαχο που μαγειρεύεται γρήγορα και η τιμή του έχει πέσει αρκετά στα κρεοπωλεία. Εμείς από χωριό της Ημαθίας το αγοράσαμε 16€ το κιλό. Δεν είναι άσχημα.




Για 4 άτομα
1 κιλό φιλέτο μοσχαριού (μπον φιλέ)
2 φλιτζάνια ξινόμαυρο για το μαρινάρισμα
για τη σάλτσα:
1 ποτήρι κρασί από την ποικιλία του ξινόμαυρου
2 φλιτζάνια ζωμό από το βράσιμο των καρότων
1 κλαδάκι δεντρολίβανου
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
λίγα κράνα
1 κουταλιά μέλι
1 κουταλιά αλεύρι ζυμωτό
αλάτι, μαύρο πιπέρι

για το πουρέ
4 καρότα
1 μέτρια πατάτα
2-3 φύλλα φασκόμηλου
1 κόκο μπαχάρι
1 φλιτζάνι γάλα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
½ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
αλάτι, πιπέρι

προαιρετικά
1 κολοκυθάκι
1/2 κουταλάκι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
λαδόχαρτο
από την προηγούμενη μέρα βάζω τα φιλέτα να μαριναριστούν μέσα στο κρασί.

Την επόμενη μέρα αρχίζω με τον πουρέ. Καθαρίζω τα καρότα και την πατάτα και τα βάζω να βράσουν μαζί με τα φασκόμηλα, το μπαχάρι και λίγο αλάτι. Μόλις βράσουν καλά, στραγγίζω το ζωμό, αλέθω τα καρότα στον πολυκόφτη, τα βάζω ξανά στο κατσαρολάκι μου και προσθέτω το γάλα, το ελαιόλαδο το πιπέρι καγιέν, αλάτι και πιπέρι. Πιέζω με την πρέσα-λαβίδα τις πατάτες μαζί με τα καρότα να λιώσουν και σιγοβράζω μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας τακτικά. Δοκιμάζω και προσθέτω ανάλογα μπαχαρικά. Αν δε το θέλετε καφτερό μη βάζετε καγιέν.

Καθαρίζω, πλένω και κόβω σε λωρίδες το κολοκυθάκι. Βάζω αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και απλώνω τις λωρίδες πάνω σε ένα λαδόχαρτο και τα ψήνω για 20΄ στους 200ο

Και ήρθε η ώρα για τα φιλέτα:
Ψιλοκόβω το κρεμμυδάκι και καθαρίζω τα κράνα από τα κουκούτσια τους. Τα κράνα είναι από το σιρόπι που κρατώ στο ψυγείο για γλυκά και ποτά.
Στραγγίζω λοιπόν από τη μαρινάτα τα κρέατα και τα σκουπίζω καλά. Βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτω το κρεμμυδάκι, τα κράνα το δεντρολίβανο και τα φιλέτα. Μαγειρεύω για 4 λεπτά και τα γυρίζω από την άλλη πλευρά. Προσθέτω το μέλι, το κρασί, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύω για άλλα 4-5 λεπτά. Αφαιρώ τα φιλέτα από το σκεύος και προσθέτω το ζωμό όπου έχω διαλύσει με το αγαπημένο μου μουλινίγιας το αλεύρι. Βράζω μέχρι να πυκνώσει καλά η σάλτσα και ξαφρίζω καλά. Μόλις δέσει η σάλτσα βάζω ξανά πίσω τα φιλέτα, για να ενωθούν οι γεύσεις και να μαγειρευτούν καλά. Τα θέλω καλά ψημένα, χωρίς κόκκινα σημεία. Φυσικά κλείνω τη θερμοκρασία και τα αφήνω να ηρεμήσουν.
Καλό είναι να μείνουν με τη σάλτσα για κανένα 15λεπτο για να νοστιμίσουν από το ξινόμαυρο.
Σερβίρω με το πουρέ και τα μπαστουνάκια των κολοκυθιών.