Μπιφτέκια φασολιών με σαλάτα καλαμποκιού. Bean burgers with corn salad



Μοναστηριακή κουζίνα με ένα μπιφτέκι οσπρίων αρωματισμένο με το απατηλό κίμινο: ένα σούπερ μπαχαρικό που με σοφή χρήση δίνει στα χορτοφαγικά πιάτα την αίσθηση της πικάντικης γεύσης του κρέατος.

Για 10 μπιφτέκια και ένα γεύμα 4 ατόμων
  φλιτζάνια βρασμένα φασόλια
2 κρίθινα παξιμάδια
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
1 αβγό
3 ντομάτες τύπου ρόμα
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνιθο
½ κουταλάκι κίμινο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, ½ κουταλάκι μαύρο πιπέρι
για το πλάσιμο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά τριμμένη ντομάτα
για τη σαλάτα
2 φρέσκα καλαμπόκια
2 καρότα
1 πιπεριά Φλωρίνης
2 κουταλιές ελαιόλαδο
χυμός ενός λεμονιού
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για την αλοιφή γιαουρτιού
200ml στραγγιστό γιαούρτι
1 ντομάτα τύπου ρόμα
1 κουταλάκι μουστάρδα
λίγο κίμινο
λίγο πιπέρι καγιέν
1 κουταλιά ελαιόλαδο
αλάτι








Φουσκώνω τα φασόλια για 5-7 ώρες.
Τα ζεματάω για 3-4 λεπτά και πετάω το νερό.
Στη συνέχεια τα βράζω για 15΄στη χύτρα μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να διαλυθούν.
Αλέθω χωριστά στον πολυκόφτη: τα παξιμάδια, το κρεμμύδι, τις ντομάτες και τελευταία τα φασόλια. Ανακατεύω καλά καλά όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια και πλάθω 10 στρόγγυλα μπιφτέκια βουτώντας τα χέρια μου στο λάδι και τη ντομάτα
Ενώ ψήνονται τα μπιφτέκια καθαρίζω και πλένω καλά τα λαχανικά. Κόβω σε μικρά καρεδάκια τα καρότα και την πιπεριά. Με το κοφτερό μου μαχαίρι κόβω κρατώντας κάθετα την ρόκα τα φρέσκα καλαμποκάκια.
Σιγοβράζω για 15΄ όλα τα υλικά της σαλάτας εκτός από το χυμό λεμονιού, τον οποίο προσθέτω τελευταίο.
Αυτή την εποχή οι ντομάτες τύπου ρόμα είναι γλυκές και αρωματικές για αυτό και ανακατεύω μέσα στα υλικά της αλοιφής τη φρέσκια ρόμα. Ανακατεύω λοιπόν και τα υλικά της αλοιφής και σερβίρω μαζί με τη σαλάτα και τα μπιφτέκια.