ΨΑΡΙ ΜΕ ΑΝΗΘΟ, ΧΑΒΙΑΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΡΟΖ ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ: Επιστρέφουμε σιγά σιγά από εκεί που ξεκινήσαμε: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Fish with dill, chaviar and pink potato salad. Gastronomic destination Thessaloniki!

Έχετε δίκιο το ξαναείδατε αυτό το πιάτο. Η διαφορά σε αυτή την ανάρτηση είναι το απαραίτητο σουπλα που συνόδευσε όλα τα μαγειρέματα μου αυτό το διάστημα απο ταξίδι σε ταξίδι.  Ακολουθεί σε επόμενη ανάρτηση μου και ο δίσκος με πλήρες μενου από την Θεσσαλονίκη.








 -Μήπως έχετε κληματόφυλλα για ντολμάδες?
-Να κοιτάξω:
-Σάμπως και δεν έχουμε!!
Αλλά πουσαι!! Να σου δώσω κάτι άλλο? Μην το ακούσει αυτός! Να σου δώσω τομάτα πελτέ Λαγκαδά??
Ο Λαγκαδάς με τα πλούσιο έδαφος του  προμήθευε με τα προϊόντα της τομάτας του όλη την Ελλάδα.
 Ο Ζήκος προτείνοντας στην αγαπημένη του Φιφίκα τον πελτέ, της πρότεινε κατά τη γνώμη του την  καλύτερη πραμάτεια του μαγαζιού,  ένα από τα πιο διάσημα κονσερβαρισμένα προϊόντα της εποχής. Νομίζω το 2ο πιο διάσημο ήταν τα ντολμαδάκια  ΖΑΝΑΕ.
Στη δική μας κουζίνα βέβαια η μητέρα μου σπάνια αγόραζε πελτέ. Έκανε με υπομονή και επιμέλεια το δικό της πελτέ. Παρακολουθούσα με ενδιαφέρον τη διαδικασία και κάποιες φορές η μυρωδιά της ντομάτας που σιγοέβραζε με τις ώρες και μετά ψηνόταν στο φούρνο με λίγωνε.
Τώρα όλα είναι μία γλυκιά ανάμνηση. 
Τα ψάρια που πήρε ο σύζυγος το Σάββατο ήταν και πάλι φρεσκότατα τοπάνια και είπα να κάνω μία πικάντικη πατατοσαλάτα χρωματισμένη και αρωματισμένη με πελτέ τομάτας. Το διασκεδαστικό με τα ψάρια που στο τελικό σερβίρισμα μοιάζανε με παστούλες ήταν τα χαβιαράκια, τα οποία τιμήσαμε με τσίπουρο.

Για 4 άτομα
για τα ψάρια
1 κιλό τοπάνια, τα δικά μου ήταν γεμάτα με νόστιμα χαβιάρια.
χυμός και ξύσμα ενός λεμονιού
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι θυμάρι
αλάτι
Για τη ρόζ πατατοσαλάτα
4 μέτριες  πατάτες
2 φύλλα φασκόμηλου
2 κόκκους μπαχάρι
αλάτι
για τη ρόζ κρέμα
1 κουταλιά πελτέ
2 κουταλιές μαγιονέζα
χυμός μισού λεμονιού
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι
μαύρο πιπέρι
Για το σερβίρισμα: 1 κουταλιά αποξηραμένη πιπεριά Φλωρίνης. Πάει ωραία και το μπούκοβο για πιο καφτερό και πικάντικο.
Τι κάνω:
Καθαρίζω, πλένω, αλατίζω καλά τα ψάρια και τα αφήνω καμιά ώρα να νοστιμίσουν.
Ανοίγω τη θερμοκρασία  του  φούρνου στους 200ο .  Πασπαλίζω τα ψάρια με θυμάρι, και τα ραντίζω με το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο. Ψήνω για 30΄.
Αφού ψηθούν τα καθαρίζω προσεκτικά, βγάζω ολόκληρα τα χαβιαράκια και όλα τα αγκάθια. Ανακατεύω τις μπουκίτσες των ψαριών με τον ψιλοκομμένο άνηθο, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού.
Καθαρίζω, πλένω και κόβω σε μικρά κομμάτια τις πατάτες. Βράζω για 20΄  πατάτες, φασκόμηλο, μπαχάρι και λίγο αλάτι. Τις στραγγίζω και τις ανακατεύω με το μίγμα του πελτέ.
Στήνω στρώσεις ψαριού και πατατοσαλάτας. Σερβίρω μαζί με τα χαβιαράκια και πασπαλίζω με μπούκοβο.
τα νόστιμα χαβιαράκια, με κρουστό ψαχνό αρωματισμένο με το λεμόνι και το άνηθο