Γκαβόψαρα. Gkavopsara, aubergines with spices

Ορεκτικά από την παράδοση.
Κριτσίνι λαχανικών για ένα νεαρό ξινόμαυρο
Ο ευφάνταστος χιουμοριστικός τίτλος αφορά μελιτζάνες συντηρημένες σε μπόλικο αλάτι και σινάπι. Στη συνέχεια οι Ναουσσαίες νοικοκυρές διατηρούσαν τις λωρίδες της μελιτζάνας σε βάζα και τις τηγάνιζαν σε κάθε περίπτωση.





Αυτό που κράτησα στη συνταγή είναι το σχήμα σε λωρίδα που παραπέμπει σε μικρό ψάρι, χωρίς ματάκια και το σινάπι για το άρτυμα της μελιτζάνας που με την καφτερή του γεύση σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μπαχαρικά δίνει στο ξινόμαυρο ένα νόστιμο ταίρι.
τα υλικά:
2-3 μεγαλούσικες μελιτζάνες
2 κουταλιές σκόνη μουστάρδας (κόκοι από σινάπι)
1 κουταλιά κίμινο
αλάτι
για το ψήσιμο
2  ασπράδια
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά ελαιόλαδο
 1 φλιτζάνι ψίχουλα ψωμιού ολικής
2 κουταλιές ηλιόσποροι
μαύρο πιπέρι

Κόβω τις μελιτζάνες σε μικρές λωρίδες.
Ανακατεύω το αλάτι, το κίμινο και την σκόνη μουστάρδας
Πασπαλίζω τις λωρίδες με το μίγμα των μπαχαρικών.
Αφήνω τις λωρίδες σκεπασμένες με μεμβράνη για να πάρουν γεύση.

Τρίβω τη σκελίδα.
Ανακατεύω τα ασπράδια, το ελαιόλαδο και τη σκελίδα.
Αλέθω στον πολυκόφτη το ψωμί και τους ηλιόσπορους.

Βουτάω τις λωρίδες της μελιτζάνας στο ασπράδι και στη συνέχεια στα ψιχουλάκια.
Βουτάω ξανά στο ασπράδι και ξανά στα ψιχουλάκια.
Προσπαθώ να κολλήσω τα ψιχουλάκια πάνω στις λωρίδες
Στρώνω σε ένα ταψί ένα λαδόχαρτο.
Απλώνω προσεκτικά τα γκαβόψαρα πάνω στο λαδόχαρτο.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ο πάνω κάτω στις αντιστάσεις.
Ψήνω για 30΄.
Στα ποτήρια μας θα βάλω ένα φρέσκο ξινόμαυρο από την Νάουσα. Στην υγειά μας!!