Κινόα με ψητά πλευρώτους μαριναρισμένα σε ρόφημα δίκταμου. Quinoa with grilled mushrooms marinated in Ditany of Crete






Τα πλευρώτους είναι νοστιμότατα όταν ψήνονται στα κάρβουνα αλλά αν τους κάνεις τη σωστή μαρινάτα γίνονται νόστιμα και ζουμερά και στο σπιτικό φούρνο. Η επιπλέον φροντίδα που χρειάζεται είναι να τους κόψεις τα κοτσάνια τους και να τους κάνεις ένα ωραίο μαρινάρισμα.
Διάλεξα το ρόφημα του δίκταμου, για το κύριο υγρό της μαρινάτας, που αφήνει ένα ελαφρύ καπνιστό ριγανάτο άρωμα
 Μαζί με τα μανιταράκια, τα οποία είναι standard ελληνικό προϊόν, ταιριάζει πολύ η κινόα, θρεπτικό και ελαφρύ σποράκι εισαγόμενο μεν αλλά πολύ ωφέλιμο δε. Από τις λίγες υποχωρήσεις που κάνω στην επιμονή μου για ελληνικά προϊόντα.
 Το πιάτο αυτό είναι ορεκτικό αλλά και συνοδευτικό για 2-3 άτομα. Εμείς το συνοδέψαμε με τα ψητά κεφτεδάκια του ξιφία.



Τα υλικά για τα ψητά μανιτάρια
500γρ μανιτάρια πλευρώτους
2 κουταλιές αποξηραμένο δίκταμο
1 κουταλιά ξίδι από κόκκινο κρασί
1 κουταλάκι ανθόμενο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι




Ετοιμάζω το ρόφημα: Ζεσταίνω μισό φλιτζάνι νερό μέχρι να αρχίσει να βράζει. Προσθέτω το δίκταμο το σκεπάζω και το αφήνω για 15΄.
Πλένω και κόβω τα κοτσάνια από τα μανιτάρια. Κάνω μαχαιριές στη βάση του κοτσανιού τους για να μαλακώσουν στο ψήσιμο.
Ανακατεύω όλα τα υπόλοιπα υλικά, καλύπτω τα μανιτάρια με τη μαρινάτα τους και τα αφήνω να πάρουν γεύση για 1 ώρα. Γυρίζω από την άλλη μεριά τα μανιτάρια και τα αφήνω για άλλα 15΄.
Στρώνω ένα λαδόχαρτο στο ταψί και τα ψήνω για 20΄στις αντιστάσεις στους 200ο .

Τα υλικά για το κινόα
1 φλιτζάνι κινόα
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
½ ματσάκι μαϊντανού
4 μανιτάρια πλευρώτους
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Ετοιμάζω το κινόα ενώ μαρινάρονται τα μανιτάρια






Πλένω καλά το κινόα, και το στραγγίζω.
Πλένω, καθαρίζω το κρεμμυδάκι και τον μαϊντανό και τα αλέθω στον πολυκόφτη μαζί με 2 κουταλιές νερό. Ζεσταίνω το ελαιόλαδο και γιαχνίζω για 2-3 λεπτά την πράσινη αυτή σάλτσα. Ψιλοκόβω τα μανιτάρια και τα προσθέτω και αυτά στο ελαιόλαδο. Προσθέτω το κινόα και 3 φλιτζάνια νερό και σιγομαγειρεύω το κινόα μέχρι να φουσκώσει.

Σερβίρω το κινόα με τα μανιτάρια