Γκαϊκανάς: Ορεκτικό από τα μονοπάτια της γαστρονομικής παράδοσης.Gkaikanas: Little omelets from a traditional recipe



Ομελέτα με φρέσκια ντομάτα και φέτα: ο παραδοσιακός Γκαικανάς από τα παλιά τεφτέρια συνταγών της Νάουσας.


Ορεκτικό με γεύσεις που ξυπνούν παλιές αναμνήσεις. Όλοι έχουμε να θυμηθούμε μία ομελέτα στραπατσάδα που την έκανε στα γρήγορα η γιαγιά με μοσχοβολιστές ντομάτες από τον μπαχτσέ και τυρί από τον τυροκόμο της περιοχής που μπορεί να ήταν και η ίδια η γιαγιά.
Στη δική μου κουζίνα η ομελέτα μπήκε στο φορμάκι, ψήθηκε και στολίστηκε με την κρέμα της  φέτας. Λίγο μπούκοβο συμπληρώνει το σύνολο επειδή είμαστε από τη Θεσσαλονίκη και επειδή μας αρέσουν τα πικάντικα. Το κρασί μας θα είναι ένα ροζέ λαμπερό ξινόμαυρο.



Για 11-12 περίπου μικρά γκαϊκανάκια

4 αβγά

1 ντομάτα

1 κουταλιά πελτέ ντομάτας

1 κουταλιά ζυμωτό αλεύρι

½ κουταλάκι baking powder

½ κουταλάκι ζάχαρη

αλάτι, μαύρο πιπέρι

φυλλαράκια μαϊντανού

για την τυρένια αλοιφή

100γρ φέτα

100γρ στραγγιστό γιαούρτι

1 κουταλιά ελαιόλαδο

1 κουταλιά μπούκοβο



Για να δώσω μία επισημότητα χρειάζομαι χαρτάκια για κεκάκια και φόρμες σιλικόνης για να δώσω σχήμα στα γκαικανάκια.

Κόβω την ντομάτα σε μικρά κομματάκια και την σιγομαγειρεύω στο ελαιόλαδο για 10΄. Προσθέτω τον πελτέ, τη ζάχαρη το αλάτι και το πιπέρι ανακατεύω και κλείνω τη θερμοκρασία. Μέχρι να κρυώσει η σάλτσα, πλένω τα φυλλαράκια του μαϊντανού και και τα μοιράζω σε μικρές φορμούλες από σιλικόνη. Ανακατεύω τα αβγά, το αλεύρι, το μπέκιν και τη μαγειρεμένη σάλτσα και γεμίζω τις φορμούλες, στις οποίες άπλωσα τα φυλλαράκια του μαϊντανού.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 20΄περίπου στις αντιστάσεις .








Ανακατεύω τα υλικά της αλοιφής μέσα σε έναν πολυκόφτη, στολίζω τα μικρά γκαϊκανάκια και  πασπαλίζω με μπούκοβο.