Χταπόδι με σάλτσα αγριοτριαντάφυλλου και σαντορινιά φάβα. Octopus with rosehip sauce and Santorini’s fava



Τα κλασσικά ελληνικά συνδυάζονται με το νόστιμο ξινούτσικο ρόφημα


Το χταποδάκι τρώγεται σαν ορεκτικό με τη νόστιμη σάλτσα του και σαν κυρίως με την φάβα.

κάποιο λάκκο έχει η φάβα και μένα στη φάβα δε με γελάει κανείς
Ορέστης Μακρής στην ταινία «έξω οι κλέφτες»

Ταυτίζομαι αλλά και προσκυνώ ταυτόχρονα τον ανεπανάληπτο γκρινιάρη κωμικό Ορέστη Μακρή
και επειδή ξέρω από φάβα θα την μαγειρέψω με το κλασσικό της ταίρι το χταπόδι και θα την στολίσω με ωραία εκλεκτά ξινούτσικα καππαρόφυλλα.
για 3 άτομα
1 μέτριο χταπόδι περίπου 750γρ
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
για το ρόφημα του αγριοτριαντάφυλλου
1/3 φλιτζανιού καρπούς αγριοτριαντάφυλλου
¾ φλιτζανιού νερό
για τη φάβα
1 φλιτζάνι φάβα
1 ξερό κρεμμύδι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
καππαρόφυλλα τουρσί για το σερβίρισμα

Βάζω το χταπόδι μέσα στην κατσαρόλα και ρυθμίζω τη θερμοκρασία σε χαμηλό επίπεδο.
Σιγά σιγά βγάζει τα ζουμάκια του και σιγοβράζει μέσα σε αυτά. Αν είναι απλά σβουρηγμένο και δεν είναι από κατάψυξη θα χρειαστεί σίγουρα μία ώρα. Το δικό μου ήταν σβουρηγμένο και την ήθελε την ωρίτσα του. Στο 2ο μισάωρο θα μπουν το ελαιόλαδο, το πιπέρι και το ρόφημα.


Ετοιμάζω το ρόφημα.
Βάζω να βράσει το νερό και πριν αρχίσει να κοχλάζει προσθέτω τους καρπούς, σκεπάζω το μπρικάκι μου, κλείνω τη θερμοκρασία και αφήνω  το ρόφημα για τουλάχιστον 30΄. Στραγγίζω το ρόφημα και το προσθέτω στο χταπόδι μαζί με το ελαιόλαδο και μαύρο πιπέρι. Προσέχω το ζουμάκι του χταποδιού να έχει μελώσει πριν το φάμε.
Η φάβα

Βάζω όλα τα υλικά μαζί, προσθέτω και 31/2 φλιτζάνια νερό και σιγοβράζω για 40΄. Την αφήνω όπως είναι πηχτή και δεν την περνάω από πολυκόφτη για να γίνει κρέμα.

Σερβίρω το χταπόδι με τη φάβα τη νόστιμη σάλτσα και τα καππαρόφυλλα.