Λάχανο ρολά. Ένα ελαφρύ ευρωπαϊκό πιάτο. Cabbage rolls. A light European plate





Ένα πιάτο ελαφρύ και γρήγορο με πολύ διαφορετική γεύση από τους δικούς μας λαχανοντολμάδες. Το λάχανο βράζει μέσα στο ρόφημα του φλαμουριού και αποκτά ένα απαλό και λεπτό άρωμα. Παρόμοιο πιάτο έφαγα στη Βρέμη, ένα πολύ κρύο μεσημέρι.
Τα ρολά είναι μεγαλούτσικα και συνοδεύονται από μικρές πατατούλες.


Για 8 ρολά που ικανοποιούν 3 άτομα περίπου
1 μικρό αφράτο λάχανο, θα πάρουμε 8 ωραία φύλλα και το υπόλοιπο θα γίνει σαλάτα μια άλλη μέρα
λίγα φυλλαράκια φλαμούρι για το βράσιμό του
για τη γέμιση
400γρ κιμάς από άπαχο χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας
1 ξερό κρεμμύδι
1 αβγό
2 κουταλιές ελαιόλαδο
½  κουταλάκι κίμινο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά ντοματοπελτέ
Για το βράσιμο:
350ml  σπιτικός ζωμός κότας και όταν γράφω σπιτικός εννοώ από το δικό μου σπίτι.
2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο αγελάδας
2 κουταλιές γάλα
1 κουταλιά κορνφλάορ
2 κουταλιές ελαιόλαδο
συνοδευτικά
μικρές πατατούλες, ελληνικές σας παρακαλώ
ντοματίνια, λογαριάζω 4 ανά μερίδα
φρέσκα φυλλαράκια μαϊντανού για το σερβίρισμα
Παίρνω το λάχανο και του κόβω το κεντρικό του κοτσάνι. Βάζω νερό να βράσει μαζί με μερικά φυλλαράκια φλαμουριού και ½ κουταλάκι αλάτι και προσθέτω μέσα το λάχανο. Αφαιρώ σιγά σιγά ενώ βράζει τα εξωτερικά φύλλα. Χρειάζομαι 8 φύλλα. Θα κάνω το υπόλοιπο λάχανο σαλάτα μία άλλη φορά. Αφαιρώ από το κάθε φύλλο ένα μέρος από το κεντρικό κοτσάνι για να τυλίγεται πιο εύκολα.
Καθαρίζω και πλένω τις πατάτες.
Αλέθω στον πολυκόφτη το κρεμμύδι με μία κουταλιά νερό και ζυμώνω καλά καλά τον κιμά με όλα τα υλικά. Χωρίζω τον κιμά σε 8 ίσα μέρη, βάζω στη μέση κάθε φύλλου γέμιση και τυλίγω σε ρολό. Ακουμπώ τα ρολά σε μία πλατιά κατσαρόλα. Προσθέτω τον πελτέ, το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το γάλα, το ζωμό, αλάτι και πιπέρι και τις πατάτες και βράζω για 45΄ σε μέτρια θερμοκρασία.













Αφαιρώ το ζωμό και τον βράζω μαζί με τα ντοματίνια. Βγάζω τα ντοματίνια μετά από 2 λεπτά γιατί δε θέλω να μου λιώσουν. Συνεχίζω να βράζω το ζωμό μέχρι να μείνει περίπου 2 φλιτζάνια. Στο ένα φλιτζάνι προσθέτω το κορνφλάορ, το ανακατεύω με το ξύλινο μουλινίγιας μου και ξαναβράζω το ζωμό για να δέσει πολύ ελαφρά.
Σερβίρω με τις πατάτες και τα ντοματίνια και πασπαλίζω με το φρέσκο μαϊντανό.