Φασουλονταβάς στα άστρα. Bean houmous star-shaped breads. From a traditional recipe of Naoussa



Το παραδοσιακό πιάτο της Ημαθίας, με βάση τα ταπεινά ξερά μικρά φασόλια σε ένα εύκολο ορεκτικό. Εγώ έμαθα από την Βέροια να μαγειρεύω αυτό το φαγητό με τα μικρά φασόλια που ο φούρνος τους δίνει μία επίσημη νότα.

 Έχω ξαναμαγειρέψει φασουλονταβά στο blog, σαν κυρίως πιάτο. Εδώ θα τα βάλω να πετάξουν στα νόστιμα αστεράκια βουτηγμένα στο ξινόμαυρο και στο σκόρδο. Μία νόστιμη μπουκιά για να πιούμε ένα ποτήρι φρέσκο ξινόμαυρο.







Τα αστεράκια παίρνουν κα ένα ελαφρύ ροζέ χρώμα από το κρασί


Για να σερβίρουμε 11 αστεράκια και για να μας μείνουν και 2 ωραίες μερίδες από το ταψί, για την επόμενη μέρα ή για την κατάψυξη.

11/2 φλιτζάνι μικρά ξερά φασόλια

1 ξερό κρεμμύδι
1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας, από βάζο μου
½ ματσάκι φρέσκια ρίγανη
1 κουταλιά πάπρικα (γλυκό κόκκινο πιπέρι)
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για τα αστέρια
μπαγιάτικο ψωμί προζύμης
για το μαρινάρισμα των αστεριών
1 ποτήρι κρασί από την ποικιλία του ξινόμαυρου
1 σκελίδα σκόρδο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
Επίσης θα χρειαστώ
λαδόχαρτο για το ψήσιμο

Μουλιάζω τα φασόλια από την προηγούμενη μέρα. Πετώ το νερό και τα βάζω να πάρουν μία βράση. Καθαρίζω, πλένω και ψιλοκόβω το κρεμμύδι. Ψιλοκόβω και τη ρίγανη.
Πετώ το νερό του πρώτου βρασίματος, βάζω φρέσκο, προσθέτω το κρεμμύδι, τη ντομάτα, τη ρίγανη, την πάπρικα και 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο.
Βάζω τα φασόλια να σιγοβράσουν για μία ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Αδειάζω τα φασόλια σε ένα ταψάκι, προσθέτω αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα ψήνω για 30΄ στους 200ο ή μέχρι να κάνουν μία ωραία κρούστα.
Τα άστρα:
Πιέζω με την πρέσα του σκόρδου τη σκελίδα και την ανακατεύω με το κρασί και το ελαιόλαδο.
Κόβω με μία φόρμα το ψωμί σχηματίζοντας αστεράκια και τα μουλιάζω στη μαρινάτα του ξινόμαυρου. Βγάζω προσεκτικά από τη μαρινάτα τα άστρα και τα ακουμπώ απαλά πάνω στο λαδόχαρτο. Τα ψήνω για 20΄ στους 200ο .
Παίρνω 5-6 κουταλιές από το φασουλονταβά και τον αλέθω στον πολυκόφτη μέχρι να γίνει μία απαλή κρέμα.
Στολίζω με το κορνέ μου τα αστεράκια με την νόστιμη κρέμα των φασολιών.
Σερβίρεται με ένα φρέσκο ξινόμαυρο.