Μυλοκόπι ρολό στον ατμό με τσάι του βουνού και λαχανικά φούρνου "περασμένα" από ρόφημα. Steamed milokopi fish (Bearded Umbrine) rolls with mountain tea and vegetables



Ώρα για αποτοξίνωση: Ψάρι στον ατμό και λαχανικά, με ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο.
Τι τα κάνετε τα βότανα που έχετε για ροφήματα? Αν τα κρατάτε για του χρόνου και δεν είστε από αυτούς που κάνουν από μόνοι τους κρύο καλοκαιρινό ρόφημα, να ξέρετε ότι χάνουν πολύ από το άρωμα τους. Τι να τα κάνετε θα με ρωτήσετε? Μαγειρέψτε τα!.
Εδώ σας δίνω μία εύκολη ιδέα για να χρησιμοποιήσετε το τσάι του βουνού που σας έμεινε από το χειμώνα  και θα μπει σε συσκευή ατμομαγειρέματος ή ακόμη και σε μία κατσαρόλα με το ειδικό συρμάτινο δίχτυ.



Μυλοκόπι: το γκρίζο ψάρι με το γενάκι και τα μικρά ματάκια.Το μεγαλούτσικο μυλοκόπι που διαλέξαμε μετά την κρεατοφαγία του Πάσχα, μπήκε στον ατμομάγειρα και από ψάρι της θάλασσας μεταμορφώθηκε σε ψάρι του ‘βουνού’: έβρασε στο ατμό από το τσάι του βουνού. Μία παρόμοια συνταγή θα βρείτε στα μαγειρέματα μου του βιβλίου: Με Νου: Αρωματόκηπος και Ευεξία.
Συνόδεψα το ψάρι με λαχανικά κομμένα σε μπαστουνάκια, βρασμένα για 2 λεπτά σε αρωματισμένο νερό με διάφορα φρέσκα αρωματικά (θα μπορούσα να πω την διαδικασία ποσέ) και ψημένο στο φούρνο με σουσάμι και ελάχιστο ελαιόλαδο.
Για να αρωματίσω το νερό των λαχανικών έβαλα κλαδάκια από τον αρωματόκηπο του μπαλκονιού μου μέσα σε φίλτρο που αγόρασα από την Γερμανία. Βάζεις ότι θέλεις μέσα και κάνεις το δικό σου ατομικό ρόφημα μέσα στην κούπα ή καλή ώρα μέσα στην κατσαρόλα
.
Επιπλέον, επειδή το τραπέζι το ήθελα κάπως γιορτινό έκανα πολύ λεπτά πατατάκια από γλυκοπατάτα και πατάτα αρωματισμένα με θυμάρι. Οι φετούλες σχηματίστηκαν από το παλιό χειροκίνητο μαχαίρι της μαμάς μου, το οποίο κόβει πολύ λεπτές φέτες, ψωμί, αλλαντικά ή και λαχανικά όπως στη δική μου περίπτωση.

Τα υλικά λοιπόν για ένα ωραίο τραπέζι τριών ατόμων

Για το ψάρι και το μαγείρεμα του στον ατμό
1 μεγάλο μυλοκόπι ενός κιλού
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μεγάλο λεμόνι
½ φλιτζάνι άνθη από τσάι του βουνού
1 κουταλιά σπόρους πιπεριού σετσουάν
αλάτι, μαύρο πιπέρι


Για τα λαχανικά ποσαρισμένα στο ρόφημα και στη συνέχεια ψητά στο φούρνο
2 κολοκυθάκια
1 ματσάκι πράσινα σπαράγγια
2 καρότα
6 πιπεριές σε διάφορα χρώματα, κόκκινη, πορτοκαλί, πράσινη, όχι γεμίσματος αλλά στενόμακρες από την Κρήτη
½ φλιτζάνι σουσάμι και ηλιόσποροι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

για το ρόφημα των λαχανικών
2-3 κλαδάκια φρέσκου δίκταμου
1 κλαδάκι φρέσκιας ρίγανης
1 κλαδάκι με 5-6 φυλλαράκια φρέσκου φασκόμηλου
λίγα κλαδάκια σατουρέγιας

για τις ροδέλες πατάτας
1 γλυκοπατάτα ελληνικής προέλευσης, φαίνονται από το άσπρο τους χρώμα
2 πατάτες
θυμάρι
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Αρχίζω με το ψάρι
Πλένω καθαρίζω το ψάρι και κόβω δύο ωραία φιλέτα. Κόβω τα κρεμμυδάκια σε δύο-τρία κομμάτια.
Αλατίζω τα φιλέτα, ξύνω πάνω τους το λεμόνι, τα περιχύνω με λίγο χυμό, τρίβω πιπέρι, γεμίζω το κάθε ένα με ένα κρεμμυδάκι, το τυλίγω σφιχτά και το στερεώνω με μία μεταλλική μακριά καρφίτσα ειδική για ρολά. Αν με ρωτήσετε από πού την πήρα: από Γερμανία, ίσως να έχει και εδώ δεν το έψαξα το θέμα.
Ετοιμάζω τη συσκευή του ατμομαγειρέματος: Απλώνω το τσάι του βουνού και τους σπόρους σετσουάν, τα περιχύνω με νερό και ανοίγω το διακόπτη για να αρχίσει ο βρασμός. Περιμένω λίγα λεπτά για να βγουν τα αρώματα του βότανου και του πιπεριού και στη συνέχει απλώνω μέσα στο καλάθι της συσκευής τα ρολά αλλά και το υπόλοιπο ψάρι που έχει και αυτό τα ψαχνουδάκια του και θα μου βγάλει την τρίτη μερίδα. Απλώνω επίσης πάνω από το ψάρι φέτες λεμονιού
Αφήνω το ψάρι να μαγειρευτεί στον ατμό του σιδερίτη για περίπου 20΄. Στραγγίζω από το δοχείο που συλλέγει τα ζουμάκια του ψαριού ότι έβγαλαν τα ρολά και το υπόλοιπο ψάρι. Τρίβω λίγο φρέσκο παντζάρι για να δώσω ροζ χρώμα στο ζουμάκι, προσθέτω 2 κουταλιές ελαιόλαδο και το βάζω να βράσει μέχρι να μείνει το 1/3 της ποσότητας.
Είναι ξινούτσικο, γευστικό και ελαφρύ και θα δώσει μία ωραία δροσιά στο πιάτο.











Συνεχίζω με τα λαχανικά
Βάζω τα αρωματικά μου στο φίλτρο και στη συνέχεια στην κατσαρόλα με νερό. Με το καπάκι όπως φαίνεται και στη φωτογραφία στερεώνω το φίλτρο και έτσι δε θα χρειαστεί να τα ψαρέψω μέσα από το νερό. Βράζω τα αρωματικά για 5 λεπτά.
Πλένω, καθαρίζω και κόβω σε στενόμακρες λωρίδες-μπαστουνάκια όλα τα λαχανικά. Βράζω τα μπαστουνάκια για 2-3 λεπτά, τα στραγγίζω, τα αλατοπιπερώνω, τα ραντίζω με το ελαιόλαδο και τα ανακατεύω καλά καλά με τα χέρια μου για να καρυκευτούν ομοιόμορφα. Στρώνω τα λαχανικά πάνω σε ένα λαδόχαρτο μέσα στο μεγάλο ταψί του φούρνου, αραιά, να μην ακουμπάει το ένα με το άλλο για να πετύχω ομοιόμορφο ψήσιμο και τα πασπαλίζω με το σουσάμι και τον ηλιόσπορο. Ψήνω τα λαχανικά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 30΄.










Ετοιμάζω τις πατάτες:
Καθαρίζω, πλένω και με το ωραίο παλιό μαχαίρι εκ Γερμανίας, κόβω σε πολύ λεπτές φετούλες τις πατάτες. Τις ανακατεύω με το ελαιόλαδο, το θυμάρι, αλάτι και μαύρο πιπέρι και τις στρώνω σε λαδόχαρτο σε ένα άλλο ταψί.
Μόλις ψηθούν τα λαχανικά τα βγάζω από το φούρνο, βάζω το ταψί με τις πατάτες και τις ψήνω σε λίγο ψηλότερη θερμοκρασία (230ο ) για 20΄.



Ένα ωραίο ασύρτικο ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ συντρόφευσε τις λεπτές γεύσεις του ψαριού και των λαχανικών.