Ντομάτες γεμιστές, από τις λαϊκές του κόσμου. Stuffed tomatoes. A recipe inspired from the series: In the belly of the city



Τα κλασσικά ελληνικά: Γεμιστά και ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκυμανταίρ!


Ντομάτες γεμιστές, από τις λαϊκές του κόσμου, η αγορά της Λυών.
Παρακολούθησα με πολύ ενδιαφέρον το επεισόδιο της βραβευμένης σειράς δέκα (10) ωριαίων επεισοδίων παραγωγής 2013 – 2015:
 Ιn the belly of the city: Lyon – La Croix Rousse.
Η σειρά μας ξεναγεί στις κεντρικές αγορές τροφίμων της Βαρκελώνης, της Βουδαπέστης, της Βιέννης, της Λυών, του Τορίνο, της Φλωρεντίας, της Τουλούζης, του Ζάγκρεμπ, της Ρίγα και του Φράιμπουργκ. Με τη χρήση γραφικών, εξερευνά τις αγορές και ανακαλύπτει τα προϊόντα τους και τους τοπικούς παραγωγούς μέσα από μια εντελώς νέα προσέγγιση.
Το επεισόδιο στη Λυών πλημμύρισε την οθόνη όμορφα λαχανικά φρούτα, τρόφιμα αλλά εκτός από απλές λήψεις είχε και ενδιαφέρουσα σε βάθος έρευνα. Η τοποθεσία, η αρχιτεκτονική, οι πάγκοι, οι πωλητές, οι καταναλωτές, οι παραγωγοί, τα τυριά, τα εκλεκτά κρέατα-πουλερικά οι σεφ, οι συνταγές, τα εστιατόρια. Ο σφυγμός της πόλης μέσα από την αγορά της που είναι και τουριστικός προορισμός.
Χαίρομαι που και οι δικές μας αγορές η κλειστή σκεπαστή αγορά Μουδιάνο και η ανοιχτή με τις όμορφες στοές της Καπάνι, δέχονται καθημερινά πλήθος επισκεπτών,  που φωτογραφίζουν και περπατούν ανάμεσα από τους ζωηρούς πωλητές και τους πλούσιους σε εμπορεύματα πάγκους.



Για να γυρίσω όμως στο μαγείρεμα:
Στο επεισόδιο της Λυών είδα σε ένα πάγκο-εστιατόριο με έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά για τους πωλητές αλλά και τους πελάτες, τις κλασσικές μεσογειακές ντομάτες γεμιστές με ρύζι, με μία χαριτωμένη διαφορά: είχαν ένα μπιφτέκι στην κορυφή τους.
Έτσι λοιπόν έγινε αυτό το φαγητό. Τα κλασσικά ελληνικά γεμιστά με μία έκπληξη. Το μπιφτεκάκι!
Τα υλικά λοιπόν για 6 ωραίες μεγαλούτσικες ντομάτες ή για 3 άτομα
για τα μπιφτέκια:
300γρ μοσχαρίσιος κιμάς
1 αβγό
ένα μικρό ξερό κρεμμύδι ή μισό μεγάλο κρεμμύδι όπως έβαλα εγώ
½ φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
½ ματσάκι μαϊντανό
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για τις ντομάτες και τη γέμισή τους:
6 ώριμες μεγαλούτσικες ντομάτες
1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
½  ξερό κρεμμύδι
το εσωτερικό από τις ντομάτες
½ ματσάκι μαϊντανός
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για το ψήσιμο
1 μεγάλη πατάτα
1 ματσάκι φρέσκα αρωματικά: μελισσόχορτο, θυμάρι, ρίγανη
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Ετοιμάζω τα μπιφτεκάκια:
Ζυμώνω καλά τον κιμά με όλα τα υλικά και πλάθω έξι μεγαλούτσικα στρόγγυλα μπιφτεκάκια. Όσο περισσεύει το κάνω μικρά κεφτεδάκια για μία άλλη φορά.
Ετοιμάζω τις ντομάτες:
Πλένω και κόβω ένα καπάκι από την αντίθετη μεριά από το κοτσάνι. Σκάβω τις ντομάτες με ένα κουτάλι και τις αλατίζω εσωτερικά. Το εσωτερικό από τις ντομάτες το αλέθω στον πολυκόφτη, θα το χρησιμοποιήσω για τη γέμιση.



Ετοιμάζω τη γέμιση:
Ψιλοκόβω το κρεμμύδι και τον μαϊντανό. Βράζω για λίγη ώρα το κρεμμύδι μέσα στο ελαιόλαδο. Προσθέτω το μαϊντανό και τη σάλτσα και σιγοβράζω για 5΄. Προσθέτω το ρύζι, αλάτι , πιπέρι και κλείνω τη θερμοκρασία. Θέλω το ρύζι να σκάσει ελαφρά και μετά να γεμίσω τις ντομάτες.
Γεμίζω τις ντομάτες με το ρύζι. Πάνω από το ρύζι βάζω από ένα μπιφτεκάκι και το καπελώνω με το κομμένο καπάκι της ίδιας ντομάτας.








 Στρώνω το ταψί με τα αρωματικά, κόβω την πατάτα σε κομμάτια και ακουμπώ πάνω στα αρωματικά την πατάτα και τις γεμισμένες ντομάτες. Πασπαλίζω με αλάτι και περιχύνω με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Θέλουν ελάχιστο νερό γιατί οι ντομάτες θα αφήσουν ζουμάκια τα οποία θα βοηθήσουν να βράσει όσο πρέπει το ρύζι.
Αν βγάλουν πολύ νερό οι ντομάτες, στραγγίστε το, βράστε το μέχρι να μελώσει και περιχύστε τις ντομάτες αφού ψηθούν.