VAENI – Νάουσα





Βαένι στη Νάουσα λέγανε το μεγάλο ξύλινο βαρέλι όπου πατούσαν τα σταφύλια με τα πόδια τους οι αμπελοκαλλιεργητές για να βγάλουν τον μούστο. Για πολλά χρόνια νόμιζα ότι ήταν κάποια άγνωστα αρχικά τα οποία συμβόλιζαν τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό VAENI – Νάουσα. Ο Συνεταιρισμός βρίσκεται στην Επισκοπή της Νάουσας μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με πελώριες φλαμουριές και απέραντα αμπέλια και οινοποιεί οίνους ΠΟΠ Νάουσα, οίνους ΠΓΕ Μακεδονία, επιτραπέζιους οίνους, ούζο και αποστάγματα.



Με την ευκαιρία των δρόμων του κρασιού επισκέφτηκα το Σάββατο με τον οινόφιλο σύζυγό μου το από 1983 ιδρυθέν Συνεταιρισμό. Στο άνετο και φιλόξενο κτίριο υποδοχής το οποίο είναι βασισμένο στην Μακεδονική αρχιτεκτονική με μοντέρνα βιομηχανικά χρώματα, μας υποδέχτηκε ο ευγενέστατος υπεύθυνος πωλήσεων(export manager) κος Ευστράτιος Κατής τον οποίο και ευχαριστώ θερμά για την ξενάγηση που μας έκανε. Η ξενάγηση περιλάμβανε γνωριμία με τους χώρους της υποδοχής των σταφυλιών της οινοποίησης, της εμφιάλωσης και της παλαίωσης με τα βαρέλια από γαλλική δρύ. Στη συνέχεια στην ολοφώτιστη από το αίθριο του κτιρίου αίθουσα γευσιγνωσίας γευτήκαμε τα γνωστά μας λευκά και κόκκινα κρασιά του Συνεταιρισμού.
Eντυπωσιακά μεγέθη!

Ο ευγενικός μας ξεναγός στο χώρο της εμφιάλωσης


Τα βαρέλια στο χώρο της ήσυχης, δροσερής και μισοσκότεινης κάβας.

Ένα μοντέρνο σε σχήμα φελού δοχείο για την οινογευσία

και φυσκά τα κρασιά, λευκό ξινόμαυρο

και το αγαπημένο κόκκινο ξινόμαυρο

Ο Συνεταιρισμός περιβάλλεται από μία ήσυχη καταπράσινη φύση.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Συνεταιρισμού: http://www.vaeni-naoussa.com αλλά και να οργανώσετε μία εκδρομή για να γνωρίσετε την ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΗ ΖΩΝΗ ΟΙΝΟΥ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ ΝΑΟΥΣΑ, η οποία περιλαμβάνει το Δήμο Νάουσας και τις Κοινότητες Μαρίνα, Γιαννακοχώρι, Στενήμαχο, Λευκάδια, Τρίλοφο, Κοπανό και Φυτειά και να γευτείτε το υπέροχο ξινόμαυρο!