Σαλάτες με τα νόστιμα της Κρήτης. Αμπελοφάσουλα σαλάτα με φρέσκα και τρυφερά λαχανικά. Cowpeas salad with vegetables. Cooking in Crete

Καλοκαιρινά μαγειρέματα στην Ιεράπετρα



 
Καλοκαίρι με ωραία ήσυχη θάλασσα!

Καλοκαίρι και πάλι: το ίδιο σημείο την επόμενη ακριβώς μέρα. Η Ιεράπετρα δέχεται κάθε τόσο δυνατούς νοτιάδες!


 Μία νόστιμη σαλάτα με αρνητικές θερμίδες: με τα ωραία αμπελοφάσουλα. Εδώ χρειάζεται ένας οδηγός επιβίωσης στο παζάρι: Πως διαλέγουμε τα καλά αμπέλοφάσουλα? 
Καταρχάς πιάνουμε κουβέντα με τον καλό παραγωγό. Από ποιά περιοχή είστε? Οικογενειακή επιχείρηση? Είναι καλά τα αμπελοφάσουλα? Εσείς πως τα μαγειρεύετε?
Και ενώ μιλάτε πιάνεις ένα στο χέρι σου και το κόβεις στη μέση. Αν κοπεί εύκολα με έναν ελαφρό ήχο και δεν βγάλει κλωστουλα, τότε είναι τέλεια. Μπορεί να είναι πράσινα ή ελαφρώς κίτρινα δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να είναι τρυφερά και να μην έχουν κλωστές.

Τα υλικά για 4 άτομα:
500γρ αμπελοφάσουλα
2 μικρά φρέσκα κατσούνια
1 καρότο
1 ώριμη ντομάτα
ένα κομμάτι τζίντζερ
μερικά κλαδάκια μάραθου
χυμός μισού lime
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
 

Τι κάνω:
Πλένω καλά όλα τα λαχανικά
Καθαρίζω τα αμπελοφάσουλα κόβοντας τις πάνω και τις κάτω άκρες. Κόβω ξανά τα αμπελοφάσουλα στη μέση και τα βράζω για 12 περίπου λεπτά.
Καθαρίζω και τρίβω το καρότο.
Κόβω την ντομάτα σε κυβάκια.
Καθαρίζω τα κατσούνια από τις φλούδες τους, τα κόβω κατά μήκος, τα καθαρίζω απο τα σπόρια τους και τα κόβω κυβάκια.
Πλένω και ψιλοκόβω το μάραθο.
Στίβω το lime. Ξύνω το τζίντζερ προσέχοντας να μην πέσουν οι κλωστούλες του από τον τρίφτη, μία ελάχιστη ποσότητα είναι αρκετή για να δώσει το δροσερό και λίγο καφτερό τόνο στη σαλάτα.
Στραγγίζω τα αμπελοφάσουλα και τα ανακατεύω με όλα τα υλικά της σαλάτας.



μία μπουκιά ελληνικό καλοκαίρι!