Πέτουρα με σάλτσα λουκάνικου λιαστής ντομάτας. Petoura (traditional pasta) with pork-sausage and dried tomatoes sauce



Ορεκτικό από την παράδοση: καλαθάκια από πέτουρα ψημένα στο φούρνο και γεμισμένα με σάλτσα λουκάνικου – λιαστής ντομάτας.
Τα πέτουρα είναι παραδοσιακά αέρινα εύγεστα ζυμαρικά από φρέσκο γάλα και αβγά της Κεντρικής Μακεδονίας. Στην Ημαθία συνήθιζαν να τα σχηματίζουν σε λεπτές μακριές λωρίδες ελαφρά κουλουριασμένες..
Η διαδικασία του ζυμώματος ήταν ολόκληρη ιεροτελεστία. Τέλος Αυγούστου μία μέρα με δροσερό αεράκι, οι γυναίκες μαζεύονταν σε ένα σπίτι με μεγάλη αυλή και η κάθε μια βοηθούσε ώστε να τελειώσουν πιο γρήγορα.  Οι παλαιότερες δίνανε τις δόσεις τους χρόνους και τις συμβουλές. Άλλη άνοιγε φύλλο, άλλη τα χάραζε και άλλη τα άπλωνε προσεκτικά κουλουριάζοντάς τα  πάνω σε καθαρά τραπεζομάντηλα. Όλες μαζί κάνανε ένα ευγενικό gossip τραγουδούσανε και η μέρα περνούσε ευχάριστα.
Ώσπου ήρθαν οι μηχανές και το ΜΑΤΡΙΧ. Οι παρέες σιγά σιγά διαλύθηκαν και η παρείστικη διαδικασία πέρασε σταδιακά στο παρελθόν. Με την μηχανή ανοίγματος φύλλου ο χρόνος που απαιτείτο παλιά μειώθηκε. Οι νέες γυναίκες δεν μπορούν να συγχρονίσουν το χρόνο τους και να ζυμώσουν παρέα τα εύγεστα ντελικάτα ζυμαρικά.



Ευτυχώς υπάρχουν σοβαρές μικρές επιχειρήσεις που προσφέρουν ποιοτικά και κοντά στην παράδοση προϊόντα.
Εγώ βέβαια έχω την τύχη να έχω πάντα στο ντουλάπι αγνά σπιτικά πέτουρα φτιαγμένα από την ξαδέρφη μας την Σούλα από τον Τρίλοφο!


για 12 καλαθάκια
Για τα πέτουρα
11/2 φλιτζάνι πέτουρα
2 φλιτζάνια νερό
1 κουταλιά ελαιόλαδο
μαύρο φρεσκοαλεσμένο πιπέρι
για το ψήσιμο:
1 αβγό
1 κουταλιά ελαιόλαδο
για τη σάλτσα
9 λιαστές ντομάτες
200γρ λουκάνικο
2 κόκκινες πιπεριές
2 κουταλιές ελαιόλαδο

Φόρμα σιλικόνης για κεκάκια

Bράζω τις χυλοπίτες με το νερό, το ελαιόλαδο και το πιπέρι, δεν χρειάζονται αλάτι γιατί είναι ήδη νόστιμα. Λίγο πριν φουσκώσουν, κλείνω τη θερμοκρασία και τα σκεπάζω με το καπάκι της κατσαρόλας. Αφήνω να κρυώσουν και στη συνέχεια τα ανακατεύω με το αβγό και το ελαιόλαδο. Γεμίζω τα φορμάκια με 1 κουταλιά από τα βρασμένα ζυμαρικά και με το δάχτυλό μου τα σπρώχνω προς τα τοιχώματα για να δημιουργήσω το καλαθάκι. Με την άκρη της κουτάλας ανοίγω ένα κενό στον πάτο τους.
Ψήνω τα καλαθάκια για 20΄ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο .
Ενώ ψήνονται τα καλαθάκια ετοιμάζω τη σάλτσα. Ψιλοκόβω όλα τα υλικά και τα βράζω μαζί με ένα φλιτζάνι νερό, για 20΄ ή μέχρι να μελώσει η σάλτσα.
Γεμίζω τα καλαθάκια με τη σάλτσα τους.

Η συνταγή βρίσκεται και στην ανάρτησή μου για τον αεροπορικό δίσκο της Λήμνου. Είναι γεμισμένα με σάλτσα κοτόπουλου.