Μπαρμπούνι στο φούρνο με μικρά κολοκυθάκια. Ψαρολατρεία στην Κρήτη! Baked red mullet with small courgettes. I love fish in Crete!





Στο αγαπημένο μου κατάστημα το Ιεραπετρίτικο ψαράδικο
Τι καλά έχουμε σήμερα?
Έχω έναν ωραίο ροφό σαν μωρό!
Τι μωρό μου λέτε, αυτός θα πάει στο δημοτικό

Και έτσι άφησα τον ροφό που καθόταν σαν Βούδας στο καφάσι και συμβιβάστηκα με 2 ωραία φρεσκότατα μπαρμπούνια.
Ενδιαφέρον έχουν τα ονόματα των ψαριών. Το μπαρμπούνι με το ρόδινο χρώμα, το διακριτικό μουστάκι και την νόστιμη λευκή σάρκα, ονομάστηκε από την ιταλική λέξη barba που σημαίνει γένι.
Ο καλύτερος τρόπος για το μαγείρεμά του είναι το τηγάνι, αλλά και το ψήσιμό του στο φούρνο με λαχανικά το κάνει εξίσου νόστιμο.





For 2-3 servings
2 red mullets about 1kg
½ kg small courgettes
1 onion
½ bunch parsley
2 ripe tomatoes
4 tablespoons olive oil
salt, black pepper


Για 2-3 άτομα
2 μπαρμπούνια περίπου 1 κιλό
½ κιλό μικρά κολοκυθάκια
1 ξερό κρεμμύδι
½ ματσάκι μαϊντανού
2 ώριμες ντομάτες
4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Βάζω αρκετό χοντρό αλάτι στα καλοκαθαρισμένα από τον Ιεραπετρίτη ψαρά– πλυμένα μπαρμπούνια. Πλένω, καθαρίζω τα κολοκυθάκια και τα κόβω σε στενές λωρίδες.
Πλένω καθαρίζω το κρεμμύδι και την ντομάτα και τα  κόβω σε ροδέλες.


Στρώνω ένα λαδόχαρτο στο ταψί, απλώνω τις ροδέλες του κρεμμυδιού και τα κλωναράκια του μαϊντανού και ακουμπώ τα ψάρια. Απλώνω πάνω από τα ψάρια τις ροδέλες της ντομάτας και ραντίζω με το ελαιόλαδο.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 40΄.
Σερβίρω το ψάρι με τα κολοκυθάκια και το ζουμάκι που μαζεύτηκε στο ταψί από τα κολοκυθάκια και τις ντομάτες.