Μελιτζανότουρτα και γλυκόξινα ντοματίνια του βουνού. Aubergine cake and mountain sweet and sour tomato cherries




Άλλος ένας από τους 1000 τρόπους που μπορείς να μαγειρέψεις τις μελιτζάνες. Βγάζει περίπου 8 καλές μερίδες, είναι πολύ εύκολο στην εκτέλεση, δεν έχει κρέας, τρώγεται κρύο και είναι τέλειο για τραπέζι.
Δεν έχει παντεστπάνι αλλά πλατιά φύλλα ζυμαρικών και η συνδετική τυρένια σάλτσα του δε θέλει μαγείρεμα.
Τα γλυκόξινα ντοματίνια μαγειρεμένα με τσάι του βουνού τα οποία συνοδεύουν τη μελιτζανότουρτα, είναι σαν το κερασάκι στην τούρτα. Κάνουν τη διαφορά. Το συγκεκριμένο τσάι του βουνού είναι από τo Κτήμα Εόρδα στα Κομνηνά Εορδαίας και δίνει αυτό το ιδιαίτερο καπνιστό βοτανικό άρωμα που θέλω να δώσω στα ντοματίνια.










For 8 servings

4 aubergines

3 large tomatoes

11 uncooked lasagna noodles

2 tablespoons thyme

salt, black pepper

2 tablespoons olive oil

for the tomato cherries

250g cherries

1 teaspoon honey

1 teaspoon vinegar

1 tablespoon olive oil

salt, black pepper

for the cream

280gr graviera and kefalotiri cheese

2 eggs

1 tablespoon flour

½ cup low fat milk

3 tablespoons yogurt cow

salt, black pepper

a 28cm pan

baking sheet


Για 8 άτομα
4 μελιτζάνες
3 μεγάλες ντομάτες
11 φύλλα πλατιών ζυμαρικών
2 κουταλιές θυμάρι
αλάτι, μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
για τα ντοματίνια του βουνού
250γρ ντοματίνια
1 κουταλάκι μέλι
1 κουταλάκι ξίδι
1 κουταλιά ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
κλαδάκια τσάι του βουνού
για τη συνδετική κρέμα τυριών
280γρ γραβιέρα και κεφαλοτύρι
2 αβγά
1 κουταλιά αλεύρι
½ φλιτζάνι γάλα με χαμηλά λιπαρά
3 κουταλιές γιαούρτι αγελάδος
αλάτι, μαύρο πιπέρι

φόρμα 28εκ
λαδόχαρτο

































Πλένω και κόβω σε πλατιές λωρίδες τις μελιτζάνες. Κόβω και μερικές μικρές ροδέλες και τα βάζω όλα μαζί μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατεύω τις μελιτζάνες με το θυμάρι, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Στρώνω λαδόχαρτο σε μεγάλο ταψί, απλώνω τις μελιτζάνες και τις ψήνω για 30΄ στους 200ο πάνω κάτω στις αντιστάσεις. Ενώ ψήνονται οι μελιτζάνες: Τρίβω τα τυριά. Ανακατεύω το γάλα με το αλεύρι, προσθέτω στη συνέχεια το γιαούρτι, χτυπάω με ένα πιρούνι τα δύο αβγά και τα ενσωματώνω στο μίγμα του γιαουρτιού. Ενώνω το μίγμα του τυριού με το μίγμα των αβγών.
Ξεφλουδίζω τις ντομάτες, αφαιρώ το κοτσάνι τους και τις κόβω σε ροδέλες.
Στρώνω λαδόχαρτο στη φόρμα.
Χωρίζω νοερά τα υλικά σε 3 μέρη. Την τυρένια σάλτσα θα την χωρίσω σε 4 μέρη.
Αρχίζω να διαμορφώνω την τούρτα:
1η στρώση: Απλώνω μία σειρά μελιτζάνες, 3 φύλλα ζυμαρικών (χωρίς να τα βράσω), το ένα φύλλο το σπάω σε κομματάκια για να καλύψω τα κενά. Απλώνω από πάνω ένα μέρος από την τυρένια σάλτσα και από πάνω της  τις μισές ντομάτες.
2η στρώση: Απλώνω μελιτζάνες, ξανά ζυμαρικά, ξανά σάλτσα και ντομάτες.
3η στρώση: Απλώνω τις τελευταίες μελτιζάνες, ζυμαρικά, τη μισή σάλτσα που έμεινε, ντομάτες και από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 30΄ή μέχρι να ροδίσει καλά.
Ετοιμάζω τα ντοματίνια ενώ ψήνεται η μελιτζανότουρτα.
Βάζω το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Προσθέτω τα ντοματίνια και τα κλαδάκια του τσαγιού. Αλατίζω, τρίβω πιπέρι και σιγανομαγειρεύω για 10΄. Σβύνω με το ξύδι και το μέλι και συνεχίζω το μαγείρεμά για άλλα 5΄.  Ισως να μη σας αρέσουν οι φλούδες από τα ντοματίνια, αλλά είναι τόσο λεπτά που λιώνουν στο στόμα. Αν είχα ξεφλουδίσει τα ντοματίνια από την αρχή θα είχαν λιώσει και θα είχα στο τέλος σάλτσα και όχι ολόκληρα ντοματίνια
Βγάζω με προσοχή την ψημένη χλιαρή μελιτζανότουρτα από την φόρμα αφού την αναποδογυρίσω σε ένα πιάτο για να αφαιρέσω το λαδόχαρτο και στη συνέχεια την γυρνάω από την πάνω μεριά για να φαίνονται οι ντομάτες. Αφού κρυώσει η μελιτζανότουρτα, τη σερβίρω με τα αρωματικά ντοματίνια.