Φωλιές ρυζιού με κρόκo. Little aromatic nests with crocus sativus






Φωλίτσες αρωματικές και γευστικές με την επίγευση του κρόκου. Μία απλή καθημερινή συνταγή παρουσιασμένη σε πρακτικές και όμορφες ατομικές μερίδες για μία οικογενειακή συγκέντρωση ή και  μπουφέ.

Υλικά για 17-18 ατομικά ρυζοπιτάκια
2 φλιτζάνια ρύζι νυχάκι
2 αβγά
1 φλιτζάνι τριμμένη κεφαλογραβιέρα
6 φλιτζάνια ζωμός βρασμένου κοτόπουλου
10 στίγματα κρόκου
9 – 10 ντοματίνια
6 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Ετοιμάζω το ζωμό του κοτόπουλου από την προηγούμενη μέρα. Συνήθως αγοράζω μισό κοτόπουλο το βράζω, κρατάω το ζωμό και τα κρεατάκια τα μαγειρεύω με λαχανικά (φασολάκια, μπάμιες ή τα χρησιμοποιώ για γέμιση σε πίτα).
Για το ρύζι:
Καθαρίζω, πλένω και στραγγίζω καλά το ρύζι.
Ζεσταίνω στο μισό ελαιόλαδο το ρύζι και προσθέτω το μισό ζωμό, τα στίγματα του κρόκου, ένα κουταλάκι αλάτι, τρίβω μαύρο πιπέρι και σιγοβράζω για 20΄ ή μέχρι να φουσκώσει.
Προσθέτω στη μέση του μαγειρέματος και τον υπόλοιπο ζωμό.
Βράζω το ρύζι και το αφήνω να κρυώσει. Δεν πειράζει να είναι πολύ σπυρωτό το ρύζι, το αντίθετο μάλιστα. Προσθέτω τα αβγά, το τυρί και ανακατεύω καλά. Χωρίζω το μίγμα με ένα κουτάλι σε ίσα μέρη και το πατώ για να πάρει το σχήμα μικρής πίτας. Για να μη δυσκολεύομαι έχω και ένα πιατάκι με νερό και λίγο ελαιόλαδο και βουτάω τα χέρια μου για να μη κολλάει το μίγμα του ρυζιού.


Κάνω λοιπόν στο καθένα πιτάκι μία λακουβίτσα (εγώ χρησιμοποίησα το κουτάλι-μεζούρα του καφέ) κόβω τα ντοματίνια στη μέση, τα χώνω στη λακουβίτσα και από πάνω βάζω τα φυλλαράκια της ρίγανης.
Ραντίζω με το ελαιόλαδο και προθερμαίνω το φούρνο στους 180ο πάνω κάτω στις αντιστάσεις. 


Ντύνω ένα μεγάλο ταψί με λαδόχαρτο και ακουμπάω απαλά τις φωλιές.










Ψήνω τις φωλιές στη μεσαία θέση του φούρνου για 25΄.


Τρώγονται και ζεστά αλλά και κρύα
Και μία εκδοχή με καρότο.