Ψητά λαχανικά με αίσθηση μουσακά. Grilled vegetables with meat and spicy graviera cheese


Ψητά λαχανικά με κιμά και πικάντικη γραβιέρα.
 Όταν δεν υπάρχει χρόνος για τον κλασσικό μουσακά σας δίνω δύο εκδοχές αρωματισμένες με φρέσκια ρίγανη. Η γεύση της είναι πιο γλυκιά και λιγότερο έντονη από την αποξηραμένη!
Τα λαχανικά όμορφα στημένα, νόστιμα, χορταστικά, με λίγα λιπαρά για οικογενειακά αλλά και εορταστικά γεύματα.


και η δεύτερη πιο δροσερή εκδοχή
Υλικά για 3 άτομα

2 κολοκύθια
1 μελιτζάνα
3 πατάτες
3 μέτριες πράσινες πιπεριές
3 κόκκινες πιπεριές
1 κουταλιά ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
αλάτι και φρεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι

επίσης: λαδόχαρτο

για τον κιμά:
300γρ μοσχαρίσιος κιμάς
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
1 μικρό κολοκύθι
2 ώριμες ντομάτες
2 κόκκινες πιπεριές
λίγα φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι και μαύρο πιπέρι
για το σερβίρισμα
α΄ εκδοχή: τριμμένη κεφαλογραβιερα
β΄ εκδοχή: άλειμμα κατίκι-γιαούρτι-ελαιόλαδο-ρίγανη και φρέσκια γλιστρίδα

Τι κάνω:

Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ο πάνω κάτω στις αντιστάσεις.

Πλένω, καθαρίζω και κόβω σε ροδέλες τα λαχανικά. Kόβω τις πιπεριές στα 4. Βάζω όλα τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτω ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τα φυλλαράκια της ρίγανης. 

Ανακατεύω καλά καλά, ντύνω ένα μεγάλο ταψί με λαδόχαρτο και στρώνω τα λαχανικά.

πριν το ψήσιμο

μετά το ψήσιμο
Ψήνω στη μεσαία θέση του φούρνου για 20΄.
Ο κιμάς:
Κάποιες φορές κάνω παραπάνω κιμά για ζυμαρικά ή γεμιστά (χωρίς το ρύζι) και το κρατώ για αναπάντεχους συνδυασμούς.

Όμως αν δεν έχω έτοιμο κιμά:
πλένω και καθαρίζω τα λαχανικά της συνταγής για τον κιμά, τα αλέθω στον πολυκόφτη και στη συνέχεια τα βράζω μέσα σε μία μικρή κατσαρόλα μαζί με τον κιμά και τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτω ½ ποτήρι νερό και βράζω μέχρι να μελώσει η σάλτσα.


Συνθέτω το πιάτο. Αν το θέλω κομψό θα χρησιμοποιήσω φόρμα (τσέρκι) διαμέτρου περίπου 15εκ  αλλά για γρήγορα τα στήνω και χωρίς φόρμα
Μοιράζω τα λαχανικά στα 3 για να έχει η κάθε μερίδα από όλα!


Απλώνω πάνω στο πιάτο μία σειρά λαχανικά, στρώνω από πάνω το 1/3 του κιμά και τον σκεπάζω με τα υπόλοιπα λαχανικά της μερίδας. Πασπαλίζω με κασέρι και έτοιμος ο ψευτομουσακάς.



β΄εκδοχή ορεκτικό:
Μία πιο γιορτινή εκδοχή σε μικρότερη φόρμα για ορεκτικό!
και η δεύτερη πιο δροσερή εκδοχή
Φορμάρω με τα ίδια υλικά και με την ίδια σειρά 5-6 μικρότερα πυργάκια.
Ανακατεύω κατίκι-γιαούρτι –φρέσκια ρίγανη, απλώνω την κρέμα πάνω στο ορεκτικό και το στολίζω με φρέσκα φύλλα γλιστρίδας η οποία ξεπροβάλλει το καλοκαίρι στον κήπο, αλλά και στις γλάστρες!