ΨΗΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΕ ΑΙΣΘΗΣΗ ΜΟΥΣΑΚΑ. GRILLED VEGETABLES WITH MINCED MEAT AMD SPICY KEFALOGRAVIERA CHEESE.





Ψητά λαχανικά με κιμά και πικάντικη κεφαλογραβιέρα για ένα γρήγορο μουσακά χωρίς την κρέμα.

 Όταν δεν υπάρχει λοιπόν χρόνος για τον κλασσικό μουσακά σας δίνω δύο εκδοχές αρωματισμένες με φρέσκια ρίγανη. Η γεύση της είναι πιο γλυκιά και λιγότερο έντονη από την αποξηραμένη!
Τα λαχανικά όμορφα στημένα, νόστιμα, χορταστικά, με λίγα λιπαρά για οικογενειακά αλλά και εορταστικά γεύματα.

για 3 ωραίες μερίδες
2 κολοκύθια
1 μελιτζάνα
3 πατάτες
3 μέτριες πράσινες πιπεριές
3 κόκκινες πιπεριές
1 κουταλιά ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
αλάτι και φρεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι
επίσης: λαδόχαρτο

για τον κιμά:
300γρ μοσχαρίσιος κιμάς
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
2 ώριμες ντομάτες
2 κόκκινες πιπεριές
λίγα φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
2 κουτλιές ελαιόλαδο
αλάτι και μαύρο πιπέρι
για το σερβίρισμα
Η πρώτη απλή εκδοχή με αρκετή τριμμένη κεφαλογραβιέρα

Η 2η πιο γιορταστική  εκδοχή: 

άλειμμα με βάση το νόστιμο τυρί κατίκι
3 κουταλιές κατίκι
2 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι, 
1 κουταλιά ελαιόλδαο
1/2 κουταλάκι ρίγανη
και για το στόλισμα φρέσκια δροσερή γλιστρίδα


Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ο πάνω κάτω στις αντιστάσεις.
Πλένω, καθαρίζω και κόβω σε ροδέλες τα λαχανικά. Kόβω τις πιπεριές στα 4. Βάζω όλα τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτω ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τα φυλλαράκια της ρίγανης. 
Ανακατεύω καλά καλά, ντύνω ένα μεγάλο ταψί με λαδόχαρτο και στρώνω τα λαχανικά.
Ψήνω στη μεσαία θέση του φούρνου για 20΄.
Ο κιμάς:
Κάποιες φορές κάνω παραπάνω κιμά για ζυμαρικά ή γεμιστά (χωρίς το ρύζι) και το κρατώ για αναπάντεχους συνδυασμούς.
Όμως αν δεν έχω έτοιμο κιμά:
πλένω και καθαρίζω τα λαχανικά της συνταγής για τον κιμά, τα αλέθω στον πολυκόφτη και στη συνέχεια τα βράζω μέσα σε μία μικρή κατσαρόλα μαζί με τον κιμά και τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτω ½ ποτήρι νερό και βράζω μέχρι να μελώσει η σάλτσα.
Συνθέτω το πιάτο. Αν το θέλω κομψό θα χρησιμοποιήσω φόρμα (τσέρκι) διαμέτρου περίπου 15 εκ  αλλά αν βιάζομαι, τα στήνω και χωρίς φόρμα.
Μοιράζω τα λαχανικά στα 3 για να έχει η κάθε μερίδα από όλα!
Απλώνω πάνω στο πιάτο μία σειρά λαχανικά, στρώνω από πάνω το 1/3 του κιμά και τον σκεπάζω με τα υπόλοιπα λαχανικά της μερίδας. Πασπαλίζω με κασέρι αφαιρώ τη φόρμα και σερβίρω.
και η παραλλαγή:
Μία πιο γιορτινή εκδοχή σε μικρότερη φόρμα για ορεκτικό!
Φορμάρω με τα ίδια υλικά και με την ίδια σειρά 5-6 μικρότερα πυργάκια.
Ανακατεύω τα υλικά του αλείμματος, απλώνω την κρέμα πάνω στο ορεκτικό και το στολίζω με φρέσκα φύλλα γλιστρίδας η οποία ξεπροβάλλει αναπάντεχα μέσα στους κήπους, αλλά και στις γλάστρες!