ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ ΜΕ ΜΑΡΑΘΟΣΠΟΡΟ. CHICKEN BURGERS WITH LEMON BALM AND GREEN SAUCE FLAVORED WITH FENNEL SEEDS.





Ψητά μπιφτέκια από κοτόπουλο που συνδυάζονται με μία βελούδινη πράσινη αρωματική σάλτσα που βασίζεται στα υπέροχα φυλλαράκια του μελισσόχορτου και στους μοναδικούς μαραθόσπορους. Αν δεν έχετε ζωμό, βράστε τα κοκαλάκια από το στήθος του κοτόπουλου, αυτό βέβαια προαπαιτεί να αγοράσετε ολόκληρο το στήθος του κοτόπουλου.

για 8 μεγάλα μπιφτέκια

300γρ ψαχνό κοτόπουλου (περίπου 2 μεγάλα φιλέτα)
2 μεγάλες κρίθινες κουλούρες + ½ φλιτζάνι νερό
1 αβγό
1 ξερό κρεμμύδι
1 φλιτζάνι φυλλαράκια μελισσόχορτου
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
3 κουταλιές ελαιόλαδο
χυμός ενός λεμονιού
αλάτι, κόκκινο πιπέρι

για τη σάλτσα
2 φλιτζάνια ζωμός κοτόπουλου
½ κουταλιά μαραθόσποροι
λίγα φυλλαράκια μελισσόχορτου
λίγα κλαδάκια γλιστρίδας
2 κουταλάκια νεσεστέ
χυμός ½ λεμονιού
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι


Αλέθω στον πολυκόφτη λίγο – λίγο το ψαχνό του κοτόπουλου μαζί με το κρεμμύδι και κοπανάω τα παξιμάδια με το γουδοχέρι ή με τον βαρύ πάτο μιας κατσαρόλας (τα έχω μέσα σε ένα σακουλάκι).
Καλό είναι τα φυλλαράκια του μελισσόχορτου να τα κόψουμε ελαφρά με τα χέρια για να μη χάσουν το άρωμά τους.
Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί και πλάθω 8 μεγάλα μπιφτέκια. Για να μη κολλάνε τα χέρια κατά το πλάσιμο τα βρέχω με λίγο νερό και ελαιόλαδο. 
στο ταψί

Προθερμαίνω το φούρνο στους 250ο . Στρώνω ένα ταψί με λαδόχαρτο και ακουμπάω επάνω του τα μπιφτέκια. Ψήνω για 40΄ ή μέχρι να ροδίσουν καλά.

Στο μεταξύ ετοιμάζω τη σάλτσα


Ζεσταίνω το μισό ζωμό με όλα τα υλικά της σάλτσας και στο άλλο μισό διαλύω το νεσεστε.
Ελάτε να σας γνωρίσω άλλο ένα χρήσιμο και αγαπημένο μου ξύλινο εργαλείο με το οποίο διαλύω τις σκόνες που πήζουν τις κρέμες: κορν φλάορ, νεσεστε, αλεύρι κλπ. 
το μουλινίγιας -κβεντλάτκο

Η ξύλινη κουτάλα με το 'παξιμάδι' στην άκρη της, προέρχεται από την Τσεχία.  Την αγόρασα πριν από πολλά πολλά χρόνια , λέγεται ‘κβεντλάτκο’ και μου άρεσε η απλή αλλά ιδιαίτερη της χρήση. Βάζεις σε ένα ποτήρι λίγο κρύο υγρό (ζωμό ή γάλα κ.α.) μέσα στο οποίο θέλεις να διαλύσεις κάποιο άλευρο και πιάνοντας το με τις δύο παλάμες το στριφογυρίζεις και ομογενοποιείται το μείγμα σου τέλεια!
Το έψαξα λίγο και έμαθα ότι το κβεντλάτκο το δημιούργησαν πρώτοι οι Ίνκας και ανακάτευαν τη ζεστή σοκολάτα! Το όνομά του είναι μουλινίγιας!
Αυτό είναι το ωραίο με το φαγητό και τα σχετικά του! Δεν έχει σύνορα!

Και ξαναγυρνάμε στην παρασκευή της σάλτσας. Αφού διαλύω καλά το νεσεστε ρίχνω το μείγμα του στο κατσαρολάκι. Μόλις αρχίσει να δένει σε κρέμα βγάζω τα φυλλαράκια με το πιρούνι και στραγγίζω τη σάλτσα μέσα στο δοχείο του πολυκόφτη.  Με αυτή τη διαδικασία απομονώνω το μαραθόσπορο. Προσθέτω τα στραγγισμένα φυλλαράκια και επιπλέον λίγα φρέσκα μελισσόχορτα και τα αλέθω. Το ξαναβράζω για 1-2΄

Σερβίρω με τα μπιφτέκια.