Μπιφτέκια κοτόπουλου με μελισσόχορτο και πράσινη αρωματική σάλτσα με μαραθόσπορο. Chicken burgers with lemon balm and green sauce flavored with fennel seeds




Η συνταγή για τα μπιφτέκια υπάρχει στο βιβλίο Γεύσεις και Αρώματα από τον Βοτανικό Κήπο.  Τα μπιφτέκια στο βιβλίο τα συνδύαζα με λαχανικά ψητά.  Σε αυτή τη συνταγή έκανα μία βελούδινη πράσινη σάλτσα με μαραθόσπορους και μελισσόχορτο με βάση ζωμό κοτόπουλο που πάντα έχω στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.


για 8 μεγάλα μπιφτέκια
Υλικά για τα μπιφτέκια
300γρ ψαχνό κοτόπουλου (περίπου 3-4 φιλέτα)
2 μεγάλες κρίθινες κουλούρες + ½ φλιτζάνι νερό
1 αβγό
1 ξερό κρεμμύδι
1 φλιτζάνι φυλλαράκια μελισσόχορτου
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
3 κουταλιές ελαιόλαδο
χυμός ενός λεμονιού
αλάτι, κόκκινο πιπέρι

για τη σάλτσα
2 φλιτζάνια ζωμός κοτόπουλου
½ κουταλιά μαραθόσποροι
λίγα φυλλαράκια μελισσόχορτου
λίγα κλαδάκια γλιστρίδας
2 κουταλάκια νεσεστέ
χυμός ½ λεμονιού
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι


Τι κάνω: 
τα υλικά για το ζύμωμα

Αλέθω στον πολυκόφτη λίγο – λίγο το ψαχνό του κοτόπουλου μαζί με το κρεμμύδι και κοπανάω τα παξιμάδια με το γουδοχέρι ή με τον βαρύ πάτο μιάς κατσαρόλας (τα έχω μέσα σε ένα σακουλάκι).
Καλό είναι τα φυλλαράκια του μελισσόχορτου να τα κόψουμε ελαφρά με τα χέρια για να μη χάσουν το άρωμά τους.
Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί και πλάθω 8 μεγάλα μπιφτέκια. Για να μη κολλάνε τα χέρια κατά το πλάσιμο τα βρέχουμε με λίγο νερό και ελαιόλαδο. 
στο ταψί

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250ο . Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόχαρτο και ακουμπάμε πάνω του τα μπιφτέκια. Ψήνουμε για 40΄ ή μέχρι να ροδίσουν καλά.

Στο μεταξύ κάνουμε τη σάλτσα
 κατσαρόλα με τα βότανα

Ζεσταίνουμε το μισό ζωμό με όλα τα υλικά της σάλτσας και στο άλλο μισό διαλύουμε το νεσεστε
(ελάτε να σας γνωρίσω άλλο ένα χρήσιμο και αγαπημένο μου ξύλινο εργαλείο με το οποίο διαλύω τις σκόνες που πήζουν τις κρέμες: κορν φλάορ, νεσεστε, αλεύρι κλπ. 
το μουλινίγιας -κβεντλάτκο

Το αγόρασα πριν από πολλά πολλά χρόνια από την Τσεχία, λέγεται ‘κβεντλάτκο’ και μου άρεσε η απλή του χρήση. Βάζεις σε ένα ποτήρι λίγο κρύο υγρό (ζωμό ή γάλα κ.α.) μέσα στο οποίο θέλεις να διαλύσεις τα άλευρα και πιάνοντας το με τις δύο παλάμες το στριφογυρίζεις και ομογενοποιείται το μίγμα σου τέλεια!
Τό έψαξα λίγο και έμαθα ότι το κβεντλάτκο το δημιούργησαν πρώτοι οι Ίνκας και ανακάτευαν τη ζεστή σοκολάτα! Το όνομά του είναι μουλινίγιας! ενδιαφέρον έ?
Αυτό είναι το ωραίο με το φαγητό και τα σχετικά του! Δεν έχει σύνορα!)

Και ξαναγυρνάμε στην παρασκευή της σάλτσας. Αφού διαλύω καλά το νεσεστε ρίχνω το μίγμα του στο κατσαρολάκι. Μόλις αρχίσει να δένει σε κρέμα βγάζω τα φυλλαράκια με το πιρούνι και στραγγίζω τη σάλτσα μέσα στον πολυκόφτη. Προσθέτω τα στραγγισμένα φυλλαράκια και επιπλέον λίγα φρέσκα μελισσόχορτα και τα αλέθω. Το ξαναβράζω για 1-2΄

Σερβίρω με τα μπιφτέκια.
σερβιρισμένα με την νόστιμη πράσινη σαλτσούλα