ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ ΓΑΒΡΟΣ. MARINATED ANCHOVIES.

Δεν λείπει ποτέ από το ψυγείο μου το καλοκαίρι μαρινάτος γάβρος. Για ένα τσίπουρο, για μία σάλτσα με ζυμαρικά, με ψωμί και ντομάτα σαν βραδινό!
Και σίγουρα πάντοτε υπάρχει σε ένα καλοκαιρινό τραπέζι.




Πολύ εύκολα γίνεται αλλά και πολύ εύκολα τρώγεται!
Τα κομψά ροζ μωβ ανθισμένα κλαδάκια της σατουρέγιας που χρησιμοποίησα είναι Satureja pilosa, και η γεύση τους είναι απαλή ριγανάτη με νότες λεμονιού.

Δεν λείπει ποτέ από το ψυγείο μου το καλοκαίρι μαρινάτος γάβρος. Για ένα τσίπουρο, για μία σάλτσα με ζυμαρικά, με ψωμί και ντομάτα σαν βραδινό!
Και σίγουρα πάντοτε υπάρχει σε ένα καλοκαιρινό τραπέζι.
Πολύ εύκολα γίνεται αλλά και πολύ εύκολα τρώγεται!
Τα κομψά ροζ μωβ ανθισμένα κλαδάκια της σατουρέγιας που χρησιμοποίησα είναι Satureja pilosa, και η γεύση τους είναι απαλή ριγανάτη με νότες λεμονιού.


Υλικά
½ κιλό γάβρος
χυμός 3 λεμονιών
κλαδάκια σατουρέγιας η θυμαριού αν έχετε
3 κουταλιές χοντρό αλάτι
 φλιτζάνι ελαιόλαδο για τη συντήρηση

Καθαρίζω, φιλετάρω και πλένω τα ψαράκια. Στο φιλετάρισμα δε χρειάζεται να κρατήσουμε διπλό το ψαράκι. Είναι μόνο θέμα αισθητικής, η γεύση παραμένει ίδια. Όσο περισσότερα ψαράκια καθαρίσει κανείς τόσο περισσότερο εμπειρία θα αποκτήσει. 

Αραδιάζω τα ψαράκια σε ένα ταψάκι ή μία φαρδιά πιατέλα και τα περιχύνω με το χυμό των λεμονιών.
Πασπαλίζω με αλάτι και τα κλαδάκια της σατουρέγιας. Αν θέλουμε κόβω και φετούλες λεμόνι για επιπλέον άρωμα. Τα καλύπτω με μία μεμβράνη και τα βάζω στο ψυγείο, αν η μέρα είναι πολύ ζεστή.
Παρατηρώ το χρώμα τους μετά από μία ώρα περίπου, έχει αλλάξει. Τα φιλετάκια από ροζ γίνονται άσπρα.


 Τα αλλάζω πλευρά πασπαλίζω ξανά με αλάτι και μέσα σε 10-20΄είναι έτοιμα.


 Τα στραγγίζω πολύ καλά και τα βάζω μέσα σε ένα καθαρό γυάλινο βάζο ή πήλινο δοχείο με ελαιόλαδο.


Συντηρείται στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 βδομάδες.