Μαρινάτος γάβρος. Marinated anchovies

Μαρινάτος γάβρος για τσιπουράκι


Τιμώμενο αρωματικό η σατουρέγια.
Τα κομψά ροζ μωβ ανθισμένα κλαδάκια της σατουρέγιας που χρησιμοποίησα είναι Satureja pilosa, και η γεύση τους είναι απαλή ριγανάτη με νότες λεμονιού.


Δεν λείπει ποτέ από το ψυγείο μου το καλοκαίρι μαρινάτος γάβρος. Για ένα τσίπουρο, για μία σάλτσα με ζυμαρικά, με ψωμί και ντομάτα σαν βραδινό!
Και σίγουρα πάντοτε υπάρχει σε ένα καλοκαιρινό τραπέζι.
Πολύ εύκολα γίνεται (και πολύ εύκολα τρώγεται!)
Η συνταγή είναι από το βιβλίο: Γεύσεις και Αρώματα από το Βοτανικό Κήπο.

Υλικά
½ κιλό γάβρος
χυμός 3 λεμονιών
κλαδάκια σατουρέγιας
3 κουταλιές χοντρό αλάτι
 κούπα ελαιόλαδο

Καθαρίζουμε, φιλετάρουμε και πλένουμε τα ψαράκια. Στο φιλετάρισμα δε χρειάζεται να κρατήσουμε διπλό το ψαράκι. Είναι μόνο θέμα αισθητικής, η γεύση παραμένει ίδια. Όσο περισσότερα ψαράκια καθαρίσεις τόσο περισσότερο εμπειρία θα αποκτήσεις. 

Αραδιάζουμε τα ψαράκια σε ένα ταψακι ή μία φαρδιά πιατέλα και τα περιχύνουμε με το χυμό των λεμονιών.
Πασπαλίζουμε με αλάτι και τα κλαδάκια της σατουρέγια. Αν θέλουμε κόβουμε και φετούλες λεμόνι για επιπλέον άρωμα. Τα αφήνουμε για μία ώρα και σιγά σιγά βλέπουμε ότι το χρώμα τους αλλάζει και τα φιλετάκια από ροζ γίνονται άσπρα.


 Τα αλλάζουμε πλευρά πασπαλίζουμε ξανά με αλάτι 


και μέσα σε 10-20΄είναι έτοιμα.


 Τα στραγγίζουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε ένα καθαρό γυάλινο βάζο ή πήλινο δοχείο με ελαιόλαδο.


Συντηρείται στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 βδομάδες.