Η ΝΤΟΜΑΤΑ ΣΤΟ ΒΑΖΟ. TOMATOES IN THE JAR.
Ώρα να κάνουμε τη δική μας σάλτσα. 
Πώς να μην παρασυρθείς από τους πορφυρούς πάγκους με τις ντομάτες που σε προκαλούν με το ζωντανό τους χρώμα και τη λάμψη τους! 


Πίσω από τους πάγκους υπάρχουν οι παραγγελίες, . πέντε πέντε τα κιλά μέσα στις νάυλον σακούλες, για να μπορείς να τις σηκώσεις και να τις οδηγήσεις προς τον δεύτερο κύκλο της ζωής τους: μέσα στο βάζο.


Παρασύρθηκα λοιπόν και εγώ και γύρισα σπίτι με 10κιλά ώριμα ωραία κατακόκκινα πομοντόρια μαζί με τα απαραίτητα βαζάκια και καπάκια. Στόχος μου μία σάλτσα αρκετά συμπυκνωμένη σε μικρά βάζα για άμεση χρήση. Θυάρι και δεντρολίβανο αρωμάτισαν τη σάλτσα.


Τα υλικά
10κιλά ώριμες ντομάτες ρόμα η πομοντόρια
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλιές αλάτι
φρέσκα κλαδάκια θυμάρι και δενδρολίβανο

Βαζάκια:
18 περίπου βαζάκια του μισού κιλού
ή αν δε θέλετε μικρά 10 περίπου βάζα των 750γρ.
και τα αντίστοιχα καινούρια πάντοτε καπάκια.

Τι έκανα:

Έπλυνα τις ντομάτες και έκοψα τα κοτσανάκια και τα μέρη που ήτανε κίτρινα. Τα άλεσα στον πολυκόφτη και γέμισα δύο μεγάλες κατσαρόλες. Στην κάθε μία κατσαρόλα έβαλα ελαιόλαδο, ζάχαρη, αλάτι και τα κλαδάκια και τα έβρασα σε μέτρια θερμοκρασία περίπου 50λεπτά. Μετά τα 20 λεπτά έβγαλα τα κλαδάκια του δενδρολίβανου και πότε πότε ανακάτευα τον κατακόκκινο ζωμό.

Παράλληλα άναψα τον φούρνο στους 120ο C έπλυνα τα βάζα τα σκούπισα και τα έβαλα μέσα στο φούρνο για αποστείρωση. Τα βάζα πρέπει να είναι ζεστά όταν θα μπει η σάλτσα μέσα για να μη σπάσουν. Για αυτό και εγώ προσπαθώ να συγχρονίσω τον χρόνο μου έτσι ώστε όταν σταματήσει ο βρασμός της ντομάτας να είναι ακόμη ζεστά τα βάζα. Μαζί με τα βάζα έβαλα και τα καπάκια.

Στρώνω τον πάγκο με καθαρές πετσέτες και βγάζω τα βάζα από το φούρνο πιάνοντας τα με πετσέτα για να μη καώ.
Πολύ χρήσιμο είναι αυτό το χωνί που κάνει και για μαρμελάδες. Δεν λερώνεσαι δεν καίγεσαι. Μου το δάνεισε η φίλη μου η Μαρία από χρόνια καλή γειτόνισσα μου στην Καλλικράτεια, που έχει τα πάντα από εξοπλισμό κουζίνας και συχνά ρίχνω ματιές στο σπίτι της μήπως και χρησιμοποιήσω κάτι για τα στησίματα μου.

Γεμίζω λοιπόν τα βαζάκια τα κλείνω, δεν χρειάζονται πολύ σφίξιμο γιατί μπορεί να αχρηστευτεί το καπάκι, και τα γυρνάω ανάποδα πάνω στην πετσέτα. Τα αφήνω 10 ώρες περίπου ή ένα βράδυ και μετά τα αποθηκεύω σε μέρος που έχει σταθερή θερμοκρασία. Όχι σε ντουλάπι μπαλκονιού βέβαια.
Η διακόσμηση είναι προαιρετική αλλά τα ομορφαίνει και μπορείς να τα πας και δώρο έτσι. Το χαρτι είναι απλό λαδόχαρτο και το στηρίζω πρώτα με ένα λαστιχάκι  για να μη φεύγει από τη θέση του και μετά δένω την κορδέλα.

Με τα 10κιλά ντομάτες γέμισα 15 βαζάκια του μισού κιλού
1 βάζο του ενός κιλού και
1 βάζο των 750γρΣίγουρα θα βάλω και στην κατάψυξη ολόκληρες ντομάτες (αφού κόψω τα κοτσανάκια και αφαιρέσω τους σπόρους) σε σακουλάκια κατάλληλα για αυτή την χρήση.