Οι οινικές χάρες της Σαντορίνης και το φαγητό. Ψητά μουσμούλια με πικάντικο λαδολέμονο. The excellent wines of Santorini and the food. Grilled mousmoulia fish with lemon and extra virgin olive oil.

Ταξιδεύω συχνά στη Σαντορίνη για οικογενειακούς λόγους και έτσι έχω το προνόμιο να δοκιμάζω τα κρασιά του νησιού πολύ τακτικά.



Στο πρόσφατο ταξίδι μου με τέλεια άπνοια, δροσιά και ωραία ατμόσφαιρα στις βεράντες της οινοποιίας SANTOWINES που αγκαλιάζουν την καλντέρα δοκιμάσαμε το νέο κρασί που προτείνει φέτος η εταιρία:
Santo Sparkling Wine Brut, Methode Traditionelle από Ασύρτικο.
 Ένα αφρώδες λευκό ξηρό κρασί από Ασύρτικο ζυμωμένο στη φιάλη όπως και οι σαμπάνιες της Καμπανίας:
Χαρακτηριστική η οξύτητα της ποικιλίας η οποία μαζί με τις δροσερές και παιχνιδιάρικες  φυσαλίδες χαρίζουν ένα απολαυστικό ποτήρι για ένα απολαυστικό ηλιοβασίλεμα.
Κοστίζει πάνω από 20€ στο κατάστημα της οινοποιίας.
Αν θέλει κάποιος να το συνδυάσει με φαγητό προτείνω:
Για κάτι γρήγορο: ζυμωτό ψωμί με Σαντορινιό θυμάρι (που το ζύμωσα εκεί)- και μαλακό πικάντικο τυρί αλοιφή από την Ίο.

Για κάτι μαγειρευτό: ψητά ψάρια με λαδολέμονο κάππαρης και κρίταμου.
Tα όμορφα μουσμούλια της φωτογραφίας, τα φάγαμε παρέα με την κουνιάδα μου και την κόρη μου.
Στη Σαντορίνη βρίσκεις υπέροχα ψάρια στον πάγκο των ψαράδων: μπαλάδες, σκαθάρια, σαχλόγιαννους. Η πιο συνηθισμένη ψαριά είναι τα μεγάλα ψάρια και όχι τα μικρά όπως η σαρδέλα ή ο γάβρος.

σκάροι στο τελάρο του ψαρά


το λαδολέμονο
να και οι οδηγίες για το λαδολέμονο

λίγα φυλλαράκια κρίταμου
1 κουταλιά καππαρόκουμπα
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά λευκό ξηρό κρασί από την ποικιλία του Ασύρτικου
χυμός ενός λεμονιού
αλάτι

Γαστρονομική εμπειρία στο εστιατόριο Σελήνη; το σερβίρισμα του κρασιού σε ποτήρι
Το εστιατόριο Σελήνη βρίσκεται στον Πύργο με καταπληκτική θέα στο Ακρωτήρι.
Αποφάσισα να το επισκεφτώ με την παρέα μου ένα μεσημέρι του Ιουνίου και επειδή το fine dining εστιατόριο είναι κλειστό το μεσημέρι φάγαμε στην ταβέρνα του Σελήνη το bistro ή όπως αλλιώς λέγεται: Selene Meze & Wine.
Αυτό που μας εντυπωσίασε ήταν το σερβίρισμα του κρασιού:
Διαλέξαμε ένα Ασύρτικο μίας τοπικής οινοποιίας.
Πολύ διακριτικά μας έφεραν το μπουκάλι, δείξανε την ετικέτα, και σερβίρανε στο ποτήρι λίγο για να δοκιμάσω. Αφού δοκίμασα και χαμογέλασα ολοκλήρωσαν το σερβίρισμα. 
ένα από τα απολαυστικά πιάτα που δοκιμάσαμε
Σπάνια μου συμβαινει αυτό όταν παραγγέλνω να πιω κρασί σε ποτήρι.
Εύγε κύριε Χατζηγιαννάκη!

Και ένα άλλο ποτό σαν διάλειμμα από τα κρασιά:  μπύρα
Στα στενά της Οίας δοκιμάσαμε μία ευχάριστη μπύρα με σήμα το συμπαθητικό και ταλαίπωρο τετράποδο της Σαντορίνης. 

Μη νομίζετε ότι τα γαϊδουράκια μαζί με τα μουλάρια κουβαλούν μόνο τους χαρούμενους τουρίστες.
Έχω δει να κουβαλάνε και μπετά και να δημιουργούν και κυκλοφοριακό χάος.
Λοιπόν η μπύρα
Βγαίνει σε 3 τύπους:
Yellow donkey, ελαφριά και ξεδιψαστική, για όλες τις ώρες, την οποία και δοκιμάσαμε.
Πήρα όμως τις πληροφορίες μου, από την ευγενική κυρία που μας σέρβιρε στην Οία και για τις υπόλοιπες που θα τις δοκιμάσω προσεχώς.

Red donkey, πιο γεμάτη και πικρή, θέλει και ελαφριά πιάτα για συντροφιά όπως σαλάτες, πίτες, σάντουιτς.

Crazy donkey, αρωματική και πικρή, θέλει μαγειρευτά φαγητά για συντροφιά.
αντί για τουρίστες τα μουλάρια κουβαλάνε μπετά

 
traffic από τα τετράποδα τα οποία ήταν λίγο συγχυσμένα από τη φασαρία