ZEΣΤΟ ΡΟΦΗΜΑ ΜΕΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΦΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΔΡΟΣΙΣΤΙΚΟ ΚΟΚΤΕΙΛ ΜΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑΚΙΑ. HOT MINT INFUSION FOR HOT SUMMER EVENINGS. REFRESHING WINE COCTAIL WITH SPICY ALMONDS



Όλα επιτρέπονται να τα δοκιμάζεις στον καύσωνα αρκεί να σε δροσίζουν.
Ανεμιστήρες
Ελαφριά ανοιχτόχρωμα ρούχα.
Σκιά
Παραλίες
Βουνά
Ελαφρια διατροφή
κρύα νερά, καφέδες με πολλά παγάκια
και
Μία πρόταση που μας έρχεται από τους συγκατοίκους μας σε αυτό τον πλανήτη που ζουν σε πιο ζεστες περιοχές από τις δικές μας: καφτό ρόφημα!






Στην Αφρική, στην Κίνα στις Αραβικές χώρες σου προσφέρουν καφτό τσάι ακόμα και με θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 40 C.
Το ζεστό ρόφημα προκαλεί εφίδρωση και ενεργοποιεί μία σειρά από μηχανισμούς που μειώνουν μαγικά τη θερμοκρασία του σώματος
Όμως το πιο ενδιαφέρον είναι ότι στη βόρεια Αφρική πίνουν καφτό ρόφημα που το παρασκευάζουν με φυλλαράκια φρέσκιας μέντας.
Τα φρέσκα φύλλα αποβάλλουν αιθέρια έλαια κυρίως μενθόλη που δίνει την αίσθηση της δροσιάς. Πως είναι εκείνα τα σοκολατάκια με τη μέντα που τα τρώς και παγώνει η γλώσσα σου?

Ας το δοκιμάσουμε λοιπόν:
Τι κάνω
Κόβω κλαδάκια μέντας, τα τινάζω για να φύγουν οι ανεπιθύμητοι επισκέπτες, τα πλένω και τα αφήνω να στραγγίζουν.
Ζεσταίνω το νερό και πριν βράσει το βάζω σε αντίστοιχα ποτήρια.
Γεμίζω τα ποτήρια με κλαδάκια.
Το αφήνω 4-6 λεπτά για να βγάλουν τα φυλλαράκια την γεύση τους και για να κρυώσει λιγάκι και το δοκιμάζω.
Αν θέλω βάζω μέλι ή καστανή ζάχαρη αλλά η μέντα δίνει γλυκό ρόφημα.
Δε θα πρότεινα φλούδα λεμόνι, μάλλον φλούδα πορτοκάλι
Και τώρα η ετυμηγορία:
Δροσίζει?
Αναπάντεχα ναι. 

Δε δίνει βέβαια την ικανοποίηση που αισθάνεσαι όταν πίνεις κρύο νερό αλλά δροσίζει με έναν εσωτερικό τρόπο. Αν πάλι εσείς δεν μπορείτε να το πιείτε, μη το ρίξετε στο νεροχύτη

Ορίστε πώς να το μετατρέψετε σε ένα δροσερό κοκτέιλ.
100γρ ρόφημα που το έχετε αφήσει να χλιαρύνει
50γρ κρύο από το ψυγείο λευκό γλυκό κρασί
2 παγάκια


Όταν το πίνεις δροσίζεσαι γιατί οκ θα πείτε ότι είναι κρύο από τα παγάκια,
αλλά αν πάρεις αναπνοή από το στόμα αισθάνεσαι τη δροσιά και τη φρεσκάδα της μέντας. Όχι τόσο όσο με τις αντίστοιχες μαστίχες αλλά συμβαίνει.

Για ένα γρήγορο συνοδευτικό θα προτείνω τα παρακάτω πικάντικα αμύγδαλα


Για τα αμύγδαλα
200γρ αμύγδαλα
μία τσιμπιά καπνιστή πάπρικα
μία τσιμπιά σουμάκι
μία τσιμπιά χοντρό αλάτι
1 κουταλιά ελαιόλαδο

Ένα κομμάτι λαδόχαρτο

Ανακατεύω καλά καλά τα αμύγδαλα με όλα τα παραπάνω, τα στρώνω σε ένα λαδόχαρτο και τα ψήνω στους 170οC για 20΄. Μόλις ψηθούν τα βγάζω αμέσως από το φούρνο.