το βράσιμο του τσίπουρου και οι μεζέδες.Producing tsipouro and preparing mezedes


οι ετοιμασίες: μανιτάρια ψητά με πολλά αρωματικά, κάστανα, μπουκιές κολοκύθας, σκούρη σοκολάτα

Τα σταφύλια παρόλη την ταλαιπωρία του κακού καιρού ωρίμασαν





οι φωτιές άναψαν

οι καμινάδες καπνίζουν

ο άμβυκας ανοίγει

ο αλκοολικός βαθμός παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο τσίπουρο
To καζάνι θέλει και καλή παρέα: ο Helmut και η Angelika αγαπημένοι φίλοι από το Dusselldorf

μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα όπου μπορείτε να μάθετε τα πάντα για το τσίπουρο είναι :www.drinktsipouro.gr

Οι συνοδοί του τσίπουρου στο τραπέζι:

η ψητή κολοκύθα







Κόβουμε κύβους μία ώριμη κολοκύθα και την ντύνουμε με σουμάκι, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, σουσάμι και τριμμένο κεφαλοτύρι και την ψήνουμε πάνω σε λαδόχαρτο.
Φυσικά υπάρχουν και τα μεζεδάκια που φέρνουν οι φίλοι:

καρατζοβίτικες τηγανιτές πιπερίτσες της Νατάσας, νόστιμες ελαφρά καφτερές και πολύ ιδιαίτερες
Τα ψητά: πανσετούλες, λουκάνικα, καφτερές πιπεριές και τα μανιτάρια.


και τα νόστιμα κάστανα:
ευτυχώς έχουμε εθελοντές για το καθάρισμα των κάστανων , την Έφη και την Αναστασία

και μετά από όλα αυτά, τα σοκολατάκια δεν φτάνουν.
Το καλύτερο γλυκό για να συνοδεύσει το τσίπουρο είναι η μουσταλευριά:

μουσταλευριά από ξινόμαυρα σταφύλια


σε ποτήρι, πιατάκι, ή ταψάκι δεν έχει σημασία το σερβίρισμα, αρκεί να είναι καλός ο μούστος!

ο μούστος
Πέντε λόγια για το μούστο:
1.Που θα το βρούμε.
Από αμπελοκαλλιεργητές ή οινοποιούς. Στην αγορά σε μανάβικα ή λαϊκές θα το βρούμε σε βάζα ή πλαστικά μπουκάλια.
2.Τι μας λέει το χρώμα:
Ο σκούρος μούστος προέρχεται από ερυθρά σταφύλια και θα μας δώσει λαμπερή καστανόχρωμη και πιο νόστιμη μουσταλευριά.
Ο λευκός μούστος προέρχεται από λευκά σταφύλια και θα μας δώσει μουσταλευριά στο χρώμα του μελιού με πιο διακριτικές γεύσεις.
3.Τι σημαίνει κομμένος μούστος:
Σημαίνει ότι ο χυμός των σταφυλιών από τον οποίο προέρχεται ο μούστος έχει βράσει με στάχτη που βοηθάει να γίνει διαυγής και καθαρός.
4.Ποια είναι η διαφορά
Η διαφορά είναι στην τελική υφή:
Όταν δεν είναι κομμένος ο μούστος η μουσταλευριά γίνεται σαν ζελέ.
Ενώ όταν περάσει ο μούστος από βράσιμο με στάχτη ή ασπρόχωμα δίνει βελούδινη και κρεμώδη μουσταλευριά
5.Το όνομα:
Το όνομα σε παραπέμπει σε μούστο και αλεύρι. Λέγεται και μουστόπιτα γιατί μπορεί να κοπεί και σε κομματάκια και να φαγωθεί με πιρούνι.

Υλικά:

Συστατικά:

4 φλιτζάνια μούστο
¾ φλιτζανιού αλεύρι και νισεστέ (μισό μισό)
λίγη κανέλα και καρύδια για

Για μένα η καλύτερη μουστόπιτα έχει και αλεύρι και νισεστέ. Με το αλεύρι έχει καλή συνοχή και με το νισεστέ δένει χωρίς να χάσει τη λάμψη του ο λαμπερός μούστος.
Τι κάνω:
Δοκιμάζω πρώτα τον μούστο. Αν μου φαίνεται πολύ γλυκός αντικαθιστώ μισό φλιτζάνι με νερό.
Κοσκινίζω το αλεύρι και το νισεστέ μέσα στον κρύο μούστο. Το βάζω σε κατσαρόλα σε μέτρια ένταση και ανακατεύω συνεχώς με το σύρμα (αβγοδάρτη) για να διαλυθούν καλά το αλεύρι και το νισεστέ. Μόλις αρχίσει να αχνίζει θέλει περίπου 10΄για να δέσει καλά. 
εδώ αρχίζει να δένει

Σε όλο αυτό το διάστημα ανακατεύω συνεχώς. Πότε καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμο? Φαίνεται στις φωτογραφίες βέβαια 

 
αλλά θα όταν ανακατεύω με το σύρμα και διακρίνεται ο πάτος της κατσαρόλας. την απομακρύνω από την εστία και σερβίρω.

πέφτει η κρέμα και κάνει δίπλες





βάζω την κανέλα
βάζω το καρύδι





Σερβίρεται σε ατομικό μπολάκι αλλά και σε γιάλινο ταψάκι από το οποίο μπορεί να κοπεί σε μικρές τετράγωνες μερίδες.

 

 

Δεν θέλω πολλά μπαχαρικά με τη μουσταλευριά μου.

πολλά φρέσκα καρύδια (μετά τη φωτογράφιση εξαφανίστηκαν και τα διακοσμητικά της φωτογραφίας)

 

λίγη κανέλλα

 

Θέλω να γευτώ το σταφύλι.