Λούτσος με σπανάκια και πλιγούρι. Pike with spinach and bulgur






«Τι θα κάνετε με αυτούς τους ωραίους λούτσους?
Ρώτησα πριν από κάποια χρόνια την ηλικιωμένη κυρία που ανέβαινε από το λιμάνι του Μπατσί στην Άνδρο κουβαλώντας μία σακούλα με μεγάλους λαχταριστούς λούτσους.
Εε δε βαριέσαι σούπα.
Μα γιατί δεν γίνονται ωραία σούπα οι λουτσοι?
Εγώ τα θέλω τηγανιτά αλλά ο γιατρός με φοβέριξε πολύ και κάνω δίαιτα!!!»
Είναι κακομαθημένοι αυτοί οι νησιώτες!
Και πως να μην είναι με αυτή την πληθώρα των ψαριών που γεμίζουν τις αγορές τους!


Με το που μου έφερε λοιπόν σπίτι ο Απόστολος, έναν ωραίο μεγάλο με κομψό ασημί και μαύρο χρώμα λούτσο, θυμήθηκα αυτήν την κυρία στην Άνδρο.
Ο ψαράς τον είχε κόψει στα δύο γιατί δεν είχε λέει τόσο μεγάλες σακούλες. Το λυπήθηκα το καημένο το ψάρι και αποφάσισα να του δώσω ένα ωραίο μαγειρικό ταξίδι, το τελευταίο του, μέχρι το πιάτο μας. 

και σε σκουφάκι
για 4 άτομα:
1 λούτσος περίπου 1 κιλό
1 ώριμη ντομάτα
2 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
κλωναράκια φρέσκιας ρίγανης, σατουρέγιας και θυμαριού
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
για το πλιγούρι
½ κιλό σπανάκια
1 φλιτζάνι χοντρό πλιγούρι
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1-2 κρυσταλλάκια μαστίχας
αλάτι, πιπέρι
Τι κάνω:
Καθαρίζω, πλένω, αλατίζω (με χοντρό αλάτι) και κόβω σε 3 μεγάλα κομμάτια το ψάρι.
Το βάζω μέσα σε λαδόχαρτο, σε ένα ταψί,με τα κρεμμυδάκια, τα αρωματικά και τις ντομάτες που τις έχω κόψει σε χοντρά κομμάτια. 

Ραντίζω με ελαιόδο, τυλίγω το πακέτο και το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις πάνω – κάτω στους 200ο για 30΄.

 




Μόλις ψηθεί ανοίγω το πακέτο και αφαιρώ τον ζωμό του ψησίματος.

Καθαρίζω, κόβω και πλένω τα σπανάκια. Αλλάζω το νερό 3 φορές και προσθέτω λίγο ξίδι στο τελευταίο πλύσιμο. Αν δεν υπάρχει χρόνος αγοράζω έτοιμα συσκευασμένα φρέσκα σπανάκια. Χτυπώ στο γουδί τη μαστίχα.

Βάζω σε ένα σκεύος το ελαιόλαδο και την πούδρα της μαστίχας και μαραίνω τα σπανάκια. Μετράω το ζωμό του ψαριού και προσθέτω νερό για 3 φλιτζάνια. Μόλις ζεσταθεί καλά το νερό με τα σπανάκια προσθέτω το πλιγούρι, αλάτι και πιπέρι, κλείνω τη θερμοκρασία, σκεπάζω με καπάκι και πετσέτα και το αφήνω να φουσκώσει.

Για την κόκκινη σάλτσα:
Αφαιρώ από τις ντομάτες τη φλούδα τους και μαζί με λίγα φυλλαράκια από τα αρωματικά και 2 κουταλιές ζωμού, τις αλέθω στον πολυκόφτη.
Ο λούτσος δεν έχει πολλά αγκάθια. Το χωρίζω σε φιλετάκια και αφαιρώ τα κεντρικά και τα πλαινά αγκάθια.

Το σερβίρω σε φιλετάκια και αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι προτείνω σερβίρισμα «σκουφάκι». Προσθέτω και την νόστιμη κόκκινη σάλτσα.



 Εδώ το ψάρι είναι εντελώς ξεψαχνισμένο και χωρισμένο σε μπουκιές σχεδόν κρυμμένο μέσα στο πλιγούρι.