Χοιρινό καρεδάκι με ξινόμηλα και φασκόμηλο. Pork with green apples and sage




Το χοιρινό καρέ είναι ένα ωραίο κομμάτι χωρίς πάχος που κόβεται φέτες και γίνεται με πολλούς τρόπους. 


Σήμερα το μαγειρεύω με γλυκόξινη σάλτσα από ξινά μήλα, καρότο και φασκόμηλο.
Προσοχή το χοιρινό καρέ δεν είναι χοιρινό φιλέτο, το ψαρονέφρι δηλαδή. Το καρέ προέρχεται από το κομμάτι που μας δίνει την μπριζόλα με το κόκκαλο, έχει λίγο πιο σφιχτό και στεγνό κρέας και θέλει προσεκτικό μαγείρεμα και οπωσδήποτε μία ζουμερή σάλτσα για συνοδό.
Μυρίζουν λίγο Χριστούγεννα αυτοί οι συνδυασμοί με το φασκόμηλο και το μήλο.
για 4 άτομα
τα υλικά
600-700 γραμμάρια χοιρινό καρέ
3 ποτήρια κόκκινο κρασί από την ποικιλία του ξινόμαυρου
φρέσκα φύλλα φασκόμηλου και μέντας
3 μέτρια ξινόμηλα
3 μεγάλα καρότα
2 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια 
1 κουταλάκι μέλι
4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

για τις πατάτες
4 πατάτες
2 κουταλιές ελαιόλαδο
λίγο θυμάρι
αλάτι, πιπέρι
Μαρινάρω το κρέας με το κρασί και τα αρωματικά για τουλάχιστον 2 ώρες. 
 
μέσα στο κρασί
το ροζ καρέ μετά το μαρινάρισμα
Το καρέ το μαρινάρω πάντα, γιατί έτσι μένει ζουμερό και δε στεγνώνει.
Αλέθω σε πολυκόφτη τα καρότα.
Στραγγίζω το καρέ και το ροδίζω στο ελαιόλαδο, προσθέτω τα καρότα, τα κρεμμυδάκια,ανακατεύω να λαδώσουν καλά, προσθέτω το κρασί της μαρινάτας και τα αρωματικά και μαγειρεύω σε δυνατή θερμοκρασία για 20-25΄. 



Στη μέση του μαγειρέματος, πλένω, καθαρίζω, κόβω σε κομματάκια τα ξινόμηλα και τα προσθέτω στο κρέας μαζί με το μέλι, αλάτι και πιπέρι.
Ενώ μαγειρεύεται το χοιρινό, καθαρίζω, πλένω και κόβω σε ροδέλες τις πατάτες.  Τις ρίχνω σε νερό που βράζει για 4-5΄ και στη συνέχεια τις στραγγίζω και τις στρώνω όμορφα σε ένα ταψάκι. Αλατίζω, πασπαλίζω με θυμάρι, προσθέτω το πιπέρι και το ελαιόλαδο,




και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις πάνω κάτω στους 200ο για 30΄ ή έως ότου ροδίσουν.
Κόβω σε φέτες το καρέ και το σερβίρω με τη γλυκόξινη σάλτσα του και τις ροδοψημένες πατάτες.
ολόκληρο

σε φέτες



 Αν θέλω μπορώ να πολτοποιήσω τη σάλτσα για να γίνει μία βελούδινη κρέμα.
Συνήθως το αφήνω έτσι. Θέλω να γευτώ το μήλο