Η ελληνική σπανακοτυρόπιτα. The Greek spinach and feta pie





 Το ιδανικό πρωινό του Σαββάτου για μένα είναι ένα κομμάτι ζεστής τραγανής μοσχοβολιστής πίτας. Η μυρωδιά που τυλίγει το σπίτι όταν ψήνεται σε αποζημιώνει για τον κόπο της παρασκευής της.



Θα ήθελα να έβλεπα σε κάθε πρωινό ξενοδοχείου, ή ξενώνα την ταπεινή μας σπανακοτυρόπιτα.
Είναι κρίμα που δεν είναι παγκόσμια γνωστή η μοναδική για την τεχνική της και τους άπειρους συνδυασμους της ελληνική πίτα.  
Είναι περιουσία που πρέπει να αφήσουμε στα παιδιά μας και να την προβάλλουμε όσο μπορούμε. Είναι κομμάτι του πολιτισμού, σπουδαίο κεφάλαιο της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης!
ολόκληρη από το ταψί

Εδώ θα προσπαθήσω να περιγράψω την τεχνική ανοίγματος του φύλλου που λέγεται ήλιος!
Υλικά για το μεγάλο ταψί του φούρνου
4 φλιτζάνια μαλακό αλεύρι + ½ για το πλάσιμο των φύλλων (φλιτζάνι = κούπα 250ml)
1½ φλιτζάνι νερό
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλάκι τσίπουρο
1 κουταλάκι αλάτι

1 κιλό σπανάκια
λίγα κλωναράκια φρέσκιας μέντας
½ κιλό φέτα
1 αβγό
3 κουταλιές ελαιόλαδο
½ κουταλάκι αλάτι
πιπέρι

200γρ φρέσκο βούτυρο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

Τι κάνω
Κάνω λακούβα στο αλεύρι και προσθέτω το νερό, το ελαιόλαδο, το τσίπουρο και το αλάτι. Ζυμώνω σιγά σιγά μέχρι να σχηματιστεί μία απαλή ζύμη που δεν κολλά στα χέρια.
Αφήνω τη ζύμη για 1-2 ώρες καλά σκεπασμένη είτε τυλίγοντας το μπολ με μεμβράνη, είτε με μία πετσέτα.
Σε αυτό το διάστημα ετοιμάζω τη γέμιση:
Καθαρίζω ψιλοκόβω και πλένω τα σπανάκια. Αλλάζω το νερό 3 φορές και προσθέτω λίγο ξίδι στο τελευταίο πλύσιμο.
Βάζω σε μία αρκετά μεγάλη κατσαρόλα νερό να βράσει.
Προσθέτω λίγα λίγα τα σπανάκια και μόλις μαραθούν τα στραγγίζω σε ένα τρυπητό. Τα πατώ καλά καλά να στραγγίσουν.
Τρίβω τη φέτα και την ανακατεύω με τα σπανάκια, το αβγό, αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο.
Λιώνω το βούτυρο να λιώσει και το ανακατεύω με το ελαιόλαδο. Για να μη μπερδεύομαι χωρίζω στα δύο το μίγμα.

Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, την κόβω στα δύο και ανοίγω το πρώτο φύλλο. Ανοίγω και τραβώ κάθε φορά το φύλλο όπως στην φωτογραφία για να ανοίξει και να μεγαλώσει.
Ανοίγω λοιπόν το φύλλο όσο μπορώ πιο λεπτό και το χαράζω στο σχήμα του ήλιου.
Αλείφω το φύλλο με το μίγμα του βούτυρου. Ανοίγω με τα χέρια μου ένα ένα τα φυλλαράκια και τα στιβάζω αναποδογυρίζοντάς τα στο κέντρο. Αλείφω κάθε φύλλο που ανοίγω με λίγο βούτυρο.
Κρατώ δύο φυλλαράκια από τον εξωτερικό κύκλο για το τελευταίο κάλυμα της στίβας μου.
Αλευρώνω δύο πιατάκια.
Ακουμπώ το φύλλο που ετοίμασα πάνω στο πιατάκι και το βάζω στην κατάψυξη.
Ανοίγω και ετοιμάζω με τον ίδιο τρόπο και το 2ο φύλλο.
Τοποθετώ το έτοιμο φύλλο στο 2ο αλευρωμένο πιατάκι μέσα στην κατάψυξη.
Βουτυρώνω το ταψί. Ανοίγω το 1ο φύλλο πιέζοντας το και βοηθώντας και με τα χέρια. Αν κολλάει το λαδώνω ελαφρά. Αν τρυπήσει δε μας πειράζει, θα το σουρώσουμε λίγο.
Σκορπάω πάνω στο φύλλο τη γέμιση και το καλύπτω με το 2ο φύλλο. Χαράζω την πίτα και την λαδώνω με όσο βούτυρο έμεινε.
οι φωτογραφίες θα εξηγήσουν καλύτερα την γραπτή περιγραφή:


Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 250ο
 

Ο δικός μου φούρνος την ψήνει σε 20΄ -25΄.
είναι σπουδαία τεχνική. εδώ φαίνεται καθαρά σε πόσα φυλλαράκια χωρίστηκε η ζύμη. χαλάλι ο κόπος.

Το σπίτι μυρίζει Ελλάδα!