Μουσταλευριά. Moustalevria, petimezi mousse

Το ιδανικό γλυκό για μετά το τσίπουρο:



Πέντε λόγια για το μούστο:

1.Που θα το βρούμε.
Από αμπελοκαλλιεργητές ή οινοποιούς. Στην αγορά σε μανάβικα ή λαϊκές θα το βρούμε σε βάζα ή πλαστικά μπουκάλια.
2.Τι μας λέει το χρώμα:
Ο σκούρος μούστος προέρχεται από ερυθρά σταφύλια και θα μας δώσει λαμπερή καστανόχρωμη και πιο νόστιμη μουσταλευριά.
Ο λευκός μούστος προέρχεται από λευκά σταφύλια και θα μας δώσει μουσταλευριά στο χρώμα του μελιού με πιο διακριτικές γεύσεις.
3.Τι σημαίνει κομμένος μούστος:
Σημαίνει ότι ο χυμός των σταφυλιών από τον οποίο προέρχεται ο μούστος έχει βράσει με στάχτη που βοηθάει να γίνει διαυγής και καθαρός.
4.Ποια είναι η διαφορά
Η διαφορά είναι στην τελική υφή:
Όταν δεν είναι κομμένος ο μούστος η μουσταλευριά γίνεται σαν ζελέ.
Ενώ όταν περάσει ο μούστος από βράσιμο με στάχτη ή ασπρόχωμα δίνει βελούδινη και κρεμώδη μουσταλευριά
5.Το όνομα:
Το όνομα σε παραπέμπει σε μούστο και αλεύρι. Λέγεται και μουστόπιτα γιατί μπορεί να κοπεί και σε κομματάκια και να φαγωθεί με πιρούνι.

Υλικά:

Συστατικά:

4 φλιτζάνια μούστο
¾ φλιτζανιού αλεύρι και νισεστέ (μισό μισό)
λίγη κανέλα και καρύδια για

Για μένα η καλύτερη μουστόπιτα έχει και αλεύρι και νισεστέ. Με το αλεύρι έχει καλή συνοχή και με το νισεστέ δένει χωρίς να χάσει τη λάμψη του ο λαμπερός μούστος.
Τι κάνω:
Δοκιμάζω πρώτα τον μούστο. Αν μου φαίνεται πολύ γλυκός αντικαθιστώ μισό φλιτζάνι με νερό.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το νισεστέ μέσα στον κρύο μούστο. Το βάζω σε κατσαρόλα σε μέτρια ένταση και ανακατεύω συνεχώς με το σύρμα (αβγοδάρτη) για να διαλυθούν καλά το αλεύρι και το νισεστέ. Μόλις αρχίσει να αχνίζει θέλει περίπου 10΄για να δέσει καλά. 

Σε όλο αυτό το διάστημα ανακατεύω συνεχώς. Πότε καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμο? Φαίνεται στις φωτογραφίες βέβαια αλλά θα όταν ανακατεύω με το σύρμα και διακρίνεται ο πάτος της κατσαρόλας. την απομακρύνω από την εστία και σερβίρω. 


Το βλέπετε σε ατομικό μπολάκι και σε γιάλινο ταψάκι από το οποίο μπορεί να κοπεί σε μικρές τετράγωνες μερίδες.

 

 


Δεν θέλω πολλά μπαχαρικά με τη μουσταλευριά μου.

πολλά φρέσκα καρύδια,

λίγη κανέλλα

 

Θέλω να γευτώ το σταφύλι.