Κοτόπουλο με κρέμα κρίταμου. Chicken with Sea Fennel cream



 Τιμώμενα σε αυτή τη συνταγή είναι τα κρίταμα που συνοδεύουν και το κοτόπουλο!

Τα τρυφερά βλασταράκια της γλάστρας μου κάνανε αυτή την ιδιαίτερη σάλτσα που μπορεί να συνοδέψει κρέατα ψάρια αλλά και λαχανικά.
Η πρώτη λαχανίδα του φθινοπώρου και τα τελευταία κολοκυθάκια του φθινοπώρου ταιριαξανε με τα τρυφερά κρίταμα.

Τα υλικά για 4 άτομα
600-700γρ στήθος κοτόπουλου
για το ζωμό του
1 σκελίδα σκόρδο
2 βλασταράκια θυμάρι
1 καρότο
1 ξερό κρεμμύδι
1 φύλλο δάφνης
λίγο αλάτι


για την κρέμα αλοιφή
1 ματσάκι φρέσκα κρίταμα
½ ματσάκι μαϊντανός
1/2 φλιτζάνι ξινόγαλο
2 κουταλιές μαγιονέζα
χυμός μισού λεμονιού
1-2 κουταλιές ζωμό κοτόπουλου
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

3 κολοκυθάκια
1 μικρή λαχανίδα

Αφαιρώ το φιλέτο του κοτόπουλου από το κόκαλό του.
Το βράζω με τα υλικά του ζωμού και το κόκαλο που αφαιρέσαμε για 40-50΄. Το στραγγίζω και το τυλίγω με λαδόχαρτο για να μείνει ζουμερό.

Αλέθω τα υλικά της κρέμας αλοιφής στον πολυκόφτη και το διατηρώ στο ψυγείο.
Κόβω σε ροδέλες τα κολοκυθάκια και τις ντομάτες, αλατίζω, πασπαλίζω με πιπέρι και θυμάρι, ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο και ψήνω στους 200ο για 30΄.
Βράζω τη λαχανίδα για 15΄. Φροντίζω στο καπάκι να βάλω μία χαρτοπετσέτα βουτηγμένη στο ξίδι για να μη μυρίζει άσχημα η κουζίνα μου.
Κόβω σε φέτες το φιλέτο του κοτόπουλου και το σερβίρω με τα λαχανικά και την δροσερή αλοιφή.


σερβίρω και τη βραστή λαχανίδα με την δροσερή βελουδινη σάλτσα
η σάλτσα και στο λάχανο

η σάλτσα και στο κοτόπουλο