Κεφαλόπουλο με σαλάτα από αμπελοφάσουλα και καρδαμίδες.Μαγείρεμα στη Σαντορίνη. Mullet with salad of beans and kardamides greens. Cooking in Santorini


Αγοράζοντας τις τελευταίες καρδαμίδες από την λαϊκή (ναι έχει λαϊκή αγορά η Σαντορίνη και λέγεται «ΚΡΗΤΙΚΟΣ», αποφάσισα να τις συνδυάσω σε σαλάτα με τα γήινα αμπελοφάσουλα και να τις φάμε με ψητό ψάρι.
Οι καρδαμίδες είναι χόρτα που στην όψη θυμίζουν παχύφυτα, ντελικάτες και τρυφερές σαν γλιστρίδα, πικρούτσικες, υφάλμυρες , δε θυμίζουν θάλασσα αλλά χώμα. Τρώγονται φρέσκες μαζί με άλλα πράσινα λαχανικά και βραστές με λαδολέμονο και με μία υποψία καλό ξίδι από κόκκινο κρασί.
υλικά για 3 άτομα
1 μεγάλο κεφαλόπουλο περίπου 1 κιλό, ο γενναιόδωρος ψαράς έβαλε στη σακούλα και έναν μικρό κυνηγό (μάλλον για να τελειώσει και να πάει σπίτι του πιο γρήγορα)
1 πράσινη πιπεριά
1 λεμόνι
λίγες βελόνες δεντρολίβανου
αλάτι, πιπέρι
για τη σαλάτα
300γρ αμπελοφάσουλα
250γρ φρέσκες καρδαμίδες
φιστίκια (άψητα και ανάλατα με το τσόφλι τους
χυμός ενός λεμονιού
φρέσκο τριμμένο τζίντζερ
ξύσμα ενός λεμονιού
1 κουταλάκι μέλι
4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
2-3 πατάτες



τι κάνω:
Καθαρίζω, πλένω τα αμπελοφάσουλα και τα βράζω σε νερό για 20΄.
Καθαρίζω και πλένω σε 2,3 νερά τις καρδαμίδες.και τις βράζω για ελάχιστα λεπτά για να μη λιώσουν. Τρίβω το τζίντζερ και ξύνω το λεμόνι.
Κάνω το άρτυμα με το ελαιόλαδο, το τζίντζερ, το χυμό λεμονιού, το μέλι, το αλάτι και το πιπέρι.
Καθαρίζω τα φιστίκια, τα χοντροκόβω, τα ανακατεύω με τη σαλάτα και την αφήνω για καμιά ώρα να πάρει γεύση από το άρτυμα.
Καθαρίζω και πλένω το ψάρι. μάλλον όχι εγώ αλλά ο Αποστόλης γιατί ο κύριος κεφαλόπουλος ήταν τεράστιος και δυσκολοδιαχειρίσιμος! περιορίστηκα στο να κόβω σε ροδέλες το λεμόνι και την πιπεριά.
Ανοίγω το ψάρι γούνα, το αλατίζω, το πασπαλίζω με το δεντρολίβανο, απλώνω επάνω του τις ροδέλες του λεμονιού, της πιπεριάς και το ακουμπώ πάνω σε μία λαδόκολλα μέσα σε ένα ταψί. Ραντίζω με το ελαιόλαδο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο στις αντιστάσεις πάνω κάτω για 30΄.
Καθαρίζω το ψάρι από τα αγκάθια του, το χωρίζω σε μπουκιές και το σερβίρω με τα χόρτα. Ψήνω και δύο τρεις πατάτες σε ροδέλες ( πάντα επάνω στο αγαπημένο και βολικό λαδόχαρτο)στο φούρνο για να κάνω το φαγητό πιο χορταστικό.