Βασιλόπιτα 2015. Vasilopita 2015, New Year’s Day sweet bread




Η βασιλόπιτα που συνηθίζω να ψήνω την πρωτοχρονιά είναι βασικά ένα τσουρέκι λίγο πιο υγρό αλλά το ίδιο αρωματικό. Μου είναι φοβερά ευχάριστη και αρωματοθεραπευτική η μυρωδιά που τυλίγει το σπίτι όταν ψήνεται.

Δύο είναι τα απαράιτητα στο τραπέζι της παραμονής της πρωτοχρονιάς:
η βασιλόπιτα
και ο αφρώδης οίνος Αμαλία που πίνουμε πάντα με φαγητό και όχι με τη βασιλόπιτα
 λίγα αλλαντικά, γεμιστό ψωμί με κρέμα πέστροφας-ανεβατού και ανθότυρου, ψητές ομελέτες έλατα με πολλά λαχανικά, φρέσκες σαλάτες και μικρές πίτσες για να φάμε τα αλλαντικά ήταν τα φετινά μας ορεκτικά.

το γλυκό ήταν σοκολατάκια και η βασιλόπιτα: 
 Για μία βασιλόπιτα που ψήνεται στο ταψί των 24 εκατοστών χρειάζομαι:
400 γραμμάρια μαλακό αλεύρι
50 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
300γραμμάρια ζάχαρη (περίπου 11/2  φλιτζάνι)
2 μεγάλα αβγά
½ φλιτζάνι γάλα
50 γραμμάρια νωπή μαγιά
1 λοβός φρέσκιας βανίλιας
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κρυσταλλάκι μαστίχας
½ κουταλάκι σπόροι μαχλέπι
½ κουταλάκι σπόροι καρδάμωμου

1 κρόκος αβγού και 1 κουταλιά γάλα για το άλειμμα
2 κουταλιές αμύγδαλα φιλέ για το στόλισμα

αλέθω τα αρωματικά μου στο μύλο και ξύνω το πορτοκάλι. Ζεσταίνω το γάλα, λιώνω το βούτυρο, ανοίγω το λοβό της βανίλιας με το μαχαίρι μου και παίρνω τα σποράκια της.
Κάνω λακούβα στο αλεύρι και βάζω τη ζάχαρη, τα αβγά, το γάλα, το βούτυρο, τη μαγιά, τα αρωματικά, και ανακατεύω σιγά σιγά. Μόλις ενωθούν τα υλικά και η ζύμη δεν κολλάει στα χέρια, τη σκεπάζω και την αφήνω να φουσκώσει. Επειδή σήμερα είχε πολύ κρύο, άναψα το φούρνο στους 40ο και την άφησα μέσα για καμμιά ώρα. Μόλις φουσκώσει, στρώνω ένα ταψάκι 24 εκατοστά με λαδόχαρτο και πριν στρώσω τη ζύμη ενώ την έχω ακόμη σαν μπάλα μέσα στο χέρι μου χώνω το φλουρί. Συνήθως αγοράζω ένα φλουράκι με την χρονιά που το βάζει μετά ο κερδισμένος σε ένα γούρι. Επίσης κράτησα και λίγη ζύμη για να κάνει η Αμαλία τα διακοσμητικά της βασιλόπιτας.
 
το στόλισμα
 
Τα αστεράκια έχουν και ουρά!
Αφού στολίστηκε η βασιλόπιτα πρέπει να καθίσει ξανά για καμμιά ώρα για να φουσκώσει. Χτυπώ έναν κρόκο με 1 κουταλιά γάλα και την αλείφω απαλά.


Προθερμαίνω το φούρνο στον αέρα στους 140ο και ψήνω 35΄.
Καλή μας χρονιά!


και για την ιστορία αναφέρω ότι το φλουρί έτυχε στον Άρη.