Κουλούρι Θεσσαλονίκης γεμιστό.Thessaloniki stuffed koulouri (bread with sesamee seeds)Το κουλούρι της πόλης μου!. Είναι τόσο εύκολο και γρήγορο. 

Το πρόβλημα με τις περισσότερες συνταγές που κυκλοφορούν είναι ότι προτείνουν πολύ αλεύρι (για μεγάλη δόση και μεγάλα κουλούρια φυσικά) και για αυτούς που ξεκινούν συνταγές με ζύμες μαγιάς είναι ανασταλτικός παράγοντας.
Γενικά με τις ζύμες πρέπει να ξεκινάει κανείς με τη μισή δόση για να μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα στάδια της παρασκευής. Επίσης απαραίτητη είναι μία ζυγαριά, ιδίως για να ψηθούν ομοιόμορφα τα κουλούρια.


Η δόση μου είναι για 8 μικρά κουλούρια που τύλιξα σε σουσάμι και ηλιόσπορους και τα γέμισα με ελιές και γραβιέρα. Η βασική συνταγή της ζύμης είναι από το βιβλίο μου «Διατροφή και γεύση».
Στις θερμίδες βέβαια θα πρέπει να υπολογιστούν οι ηλιόσποροι, η γραβιέρα και οι ελιές.

ζύμη
220γρ μαλακό αλεύρι
110γρ φλιτζάνι νερό
1 κουταλιά ελαιόλαδο
½  κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι καστανή ζάχαρη ή μέλι
1 κουταλάκι μαγιά

γέμιση
3 κουταλιές τριμμένη γραβιέρα
8 μεγάλες πράσινες ελιές

πασπάλισμα
1/3 φλιτζάνι σουσάμι
3 κουταλιές ηλιόσποροι


Κοσκινίζω το αλεύρι, το ανακατεύω με τη μαγιά και κάνω μία λακκούβα, όπου προσθέτω το ελαιόλαδο, το αλάτι, τη ζάχαρη, το νερό και αρχίζω να ζυμώνουμε μέχρι να πετύχω μία ζύμη ελαστική και εύπλαστη.
Τη σκεπάζω και την αφήνω να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
Τρίβω τη γραβιέρα και ψιλοκόβω τις ελιές.
 Αφού φουσκώσει η ζύμη την χωρίζβ με τη βοήθεια της ζυγαριάς σε 8 ίσα κομμάτια. Ανοίγω κάθε κομμάτι με τον μικρό πλάστη σε μία πλατιά λωρίδα και τη γεμίζω με τη γραβιέρα και ελιές.
Στο μπολ του ζυμωματος βάζω νερό με λίγο ελαιόλαδο και σε ένα άλλο ρηχό πιάτο το σουσάμι και τους ηλιόσπορους.
Ρολάρω τη λωρίδα και σχηματίζω το κουλούρι πιέζοντας τις άκρες ελαφρά. Βουτάω το κουλούρι σε νερό και στη συνέχεια στο σουσάμι και στους ηλιόσπορους.
Στρώνω το μεγάλο ταψί του φούρνου με λαδόχαρτο και ακουμπάω απαλά τα κουλούρια.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 210ο για 15΄. Κλείνω τη θερμοκρασία και τα αφήνω να μείνουν άλλα 10΄μέσα στο φούρνο.