Λαχανόρυζο με κιμά, κάστανα και δροσερή αλοιφή. Cabbage rice with minced meat, chestnuts and yogurt cream

Ένα απλό πιάτο για το γιορτινό τραπέζι, για όσους δε προλάβουν να κάνουν λαχανοσαρμάδες. εύκολο και νόστιμο. Μπορεί να γίνει και γαρνιτούρα.


για 4 άτομα σαν κυρίως πιάτο

3 φλιτζάνια ψιλοκομμένο λάχανο
250γρ μοσχαρίσιος κιμάς
250γρ βρασμένα κάστανα
3/4 φλιτζανιού ρύζι καρολίνα
1 ξερό κρεμμύδι
1/2 ματσάκι μαϊντανό
ξίσμα ενός λεμονιού
χυμός ενός λεμονιού
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι κύμινο
1 κουταλάκι σουμάκι
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για την αλοιφή
2 καρότα
1/2 φλιτζάνι φύλλα σέλινου
2 κουταλιές ηλιόσποροι
2 κουταλιές μαγιονέζα
4 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι
χυμός ενός λεμονιού
2 κουταλιες ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι


Κόβω το κρεμμύδι και το αχνίζω στο ελαιόλαδο μαζί με τον κιμά. Ανακατεύω τακτικά για 5΄ μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς και να μαραθεί το κρεμμύδι. Προσθέτω το λάχανο και ανακατεύω για άλλα 10΄μέχρι να μαραθεί και αυτό. Στη συνέχεια θα βάλω το ρύζι, το μαϊντανό, το ξύσμα, το χυμό του λεμονιού, τα μπαχαρικά και 3 φλιτζάνια νερό. Σιγοβράζω το φαγητό για περίπου 30΄ μέχρι να σκάσει καλά το ρύζι.
Για την αλοιφή αλέθω καλά όλα τα υλικά και σερβίρω κάθε μερίδα φαγητού με μία κουταλιά αλοιφής. όση αλοιφή περισσέψει τη χρησιμοποιώ σε βραστά λαχανικά: μπρόκολο, λαχανίδα και κουνουπίδι.