Μελανούρι ψητό με δίκταμο, φρέσκια ρίγανη και σάλτσα γάμπαρης και κάππαρης. Grilled melanouri fish with Ditany of Crete, fresh oregano and shrimp-caper sauce


Πολύ γαρίδα κα γάμπαρη έχει στα τελάρα των ψαράδων αυτή την εποχή. Επειδή όμως και τα μελανούρια ήταν λαχταριστά ήρθαν και τα δύο είδη στην κουζίνα μου για μαγείρεμα. Η σάλτσα έγινε μπόλικη και την χρησιμοποίησα την άλλη μέρα για ζυμαρικά.
Τα ψάρια τα έψησα χωριστά σε λαδόχαρτο και τα έντυσα με κλαδάκια ρίγανης από τη γλάστρα μου και λουλούδια δίκταμου που ταιριάζουν γευστικά με τη ρίγανη.






Για 4 άτομα:
2 μελανούρια περίπου 1200γρ
για το ψήσιμό τους άνθη δίκταμου και φρέσκα κλαδάκια ρίγανης
Για τη σάλτσα
800γρ φρέσκια γάμπαρη
½ κιλό έτοιμη σάλτσα από τα βάζα που έφτιαξα το καλοκαίρι
1 πράσινη πιπεριά κέρατο
2 κουταλιές κάππαρη τουρσί
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι καστανή ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι



 


Καθαρίζω, πλένω και αλατίζω καλά τα μελανούρια. Τα βάζω χωριστά μέσα σε λαδόχαρτο σε ένα ταψί, τα πασπαλίζω με δίκταμο και τα κλαδάκια της ρίγανης, τα ραντίζω με ελαιόλαδο και τα ψήνω για 30΄ στους 200ο στις αντιστάσεις, πάνω κάτω.

Ενώ ψήνονται τα ψάρια καθαρίζω τις γαριδούλες από τα φλούδια τους. Θα μπορούσα να τα αφήσω, αλλά γενικά δε μου αρέσει να βγάζω από την σαλτσάτη μπουκιά μου, φλουδίτσες κ.α.
Ζεσταίνω το ελαιόλαδο μαζί με την πιπεριά κομμένη σε ροδέλες. Αφού μαραθεί λίγο η πιπεριά προσθέτω τη σάλτσα, την κάππαρη, ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζω για 10΄. Στο τέλος προσθέτω και τις γαριδούλες και βράζω για 1-2΄ και κλείνω τη θερμοκρασία για να μη αφυδατωθούν οι γαριδούλες.



Σερβίρω τα ψάρια με τη σάλτσα και σαλάτα λάχανο.