Μία ζύμη δύο πρωϊνά: αλμυρά και γλυκά πιτάκια. Breakfast with Cheese pies and sweet pies.One dough




Μία ζύμη δύο πρωϊνά: αλμυρά και γλυκά πιτάκια

Για 10 τυροπιτάκια και 10 γλυκά πιτάκια με μαρμελάδα



Πιτάκια που μπορούν να ετοιμαστούν από το βράδυ και να τα φάμε το πρωί. με έναν κόπο και γλυκά και αλμυρά πιτάκια.

Για ένα κυριακάτικο πρωί που δε θέλεις να σηκωθείς χαράματα και να αγχωθείς με φούρνο και ταψιά αλλά να απολαύσεις χαλαρά το σπιτικό πρωινό μαζί με τους αγαπημένους σου.


Και για να το πάρει και κάποιος μαθητής, φοιτητής, ταλαίπωρος εργαζόμενος, μαζί του 



για τη ζύμη
350γρ μαλακό αλεύρι
1 αβγό
½ φλιτζάνι γάλα
¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ κουταλάκι ζάχαρη
2 κουταλάκια ξηρή μαγιά
½ κουταλάκι αλάτι
1η γέμιση για 10 τυροπιτάκια
160γρ φέτα
2 κουταλιές γιαούρτι αγελάδος
1 κουταλάκι ξερός δυόσμος
1 κουταλιά ελαιόλαδο
Αν μας περισσεύουν αβγά προσθέτουμε ένα, δεν είναι απαραίτητο απλώς βοηθάει στη συνοχή της γέμισης.
2η γέμιση για 10 γλυκά πιτάκια μαρμελάδας
4 κουταλάκια μαρμελάδα κυδώνι
½ φλιτζάνι καρύδια
½ κουταλάκι κανέλλα
+1 κουταλάκι για πασπάλισμα
2 κουταλιές ελαιόλαδο για το άλειμμα


Κάνω λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτω όλα τα υλικά. Ζυμώνω σιγά σιγά μέχρι να πετύχω μία ζύμη ελαστική, την σκεπάζω και την αφήνω να φουσκώσει.


 Ανακατεύω όλα τα υλικά για την αλμυρή γέμιση
Ψιλοκόβω τα καρύδια και ανακατεύω και τα υλικά της 2ης γέμισης.
Στρώνω ένα λαδόχαρτο πάνω σε ένα ταψί και ανοίγω τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200ο .
Μόλις φουσκώσει η ζύμη, ξαναζυμώνω ελαφρά και την χωρίζω στα 2.
Σκεπάζω το 2ο κομμάτι.
Το 1ο κομμάτι το ανοίγω σε ένα παραλληλόγραμμο φύλλο, το λαδώνω, στρώνω επάνω την αλμυρή γέμιση και τυλίγω σε μεγάλο ρολό. Το κόβω προσεκτικά σε 10 μικρότερα ρολάκια και τα ακουμπώ πάνω στο ταψί.




Παίρνω το 2ο κομμάτι, κόβω το ¼ και το μεγαλύτερο μέρος (τα ¾) δηλαδή το χωρίζω σε 10 κομμάτια με τη βοήθεια της ζυγαριάς.
Χωρίζω και το ¼ σε 10 μικρότερα κομμάτια.
Ανοίγω το κάθε κομμάτι σε στρόγγυλο πιτάκι το λαδώνω, βάζω στο κέντρο των μεγάλων μία κουταλιά μαρμελάδα και τα σκεπάζω με ένα πιτάκι από τα μικρότερα κομμάτια. Τα τσιμπώ γύρω γύρω να ενωθούν, τα λαδώνω από πάνω, πασπαλίζω με ζάχαρη και κανέλλα, τα ακουμπώ στο ίδιο ταψί με τα τυροπιτάκια και ψήνω για 30΄.