Μαρμελάδα κυδώνι. Quince jam




Ωραία τα κυδώνια αλλά δύσκολα καθαρίζονται. δεν μπόρεσα να αντισταθώ όμως στα φρέσκα μοσχοβολιστά κυδώνια που ήρθαν στη κουζίνα μου και τα καθάρισα με πολύ υπομονή. Η  γλυκιά μαρμελάδα με αποζημίωσε.
 

τα μαύρα σποράκια της βανίλιας διακρίνονται





800γρ καθαρισμένα κυδώνια χωρίς φλούδες και κουκούτσια
800γρ ζάχαρη
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
χυμός ενός πορτοκαλιού
1 λοβός βανίλιας
χυμός μισού λεμονιού

Για το βράσιμο των κυδωνιών χρειάζομαι 3 φλιτζάνια νερό.

Δε χρειάζεται να κρατήσουμε τα κουκούτσια για να δέσει καλύτερα η μαρμελάδα. Θα δέσει σίγουρα!
Ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσέξουμε είναι η κατσαρόλα. Πλατιά και ρηχή!
Τι κάνω:
Αλέθω λίγα –λίγα τα κομμάτια των κυδωνιών στον πολυκόφτη και τα σιγοβράζω με το νερό μέχρι να εξατμιστεί, περίπου 10΄.
Ανοίγω με την μύτη του μαχαιριού τον λοβό της βανίλιας και με τη λάμα του ξύνω απαλά, την σκούρη καφέ πηχτή κρέμα που αποτελούν οι μικροί κόκκοι της. Η ποσότητα είναι απειροελάχιστη αλλά η ένταση της γεύσης πολύ δυνατή.

Στη συνέχεια προσθέτω το ξύσμα του πορτοκαλιού και το χυμό του και σιγοβράζω για 30΄. Την ώρα που βράζει η μαρμελάδα, ζεματώ τα αμύγδαλα και τα ξεφλουδίζω.
Αφού βράσει αποσύρω την κατσαρόλα από το ηλεκτρικό μάτι για να σταματήσει ο βρασμός και να μη σφίξει η μαρμελάδα περισσότερο. 
Το καλό με αυτή τη μαρμελάδα είναι ότι δε χρειάζεται ξάφρισμα, όπως θέλει για παράδειγμα η μαρμελάδα πορτοκάλι ή φράουλα.
Όσο είναι ζεστή προσθέτω και τα αμύγδαλα.
Αποστειρώνω μέσα στο φούρνο τα βάζα και τα καπάκια, όπως στη σάλτσα ντομάτα και αποθηκεύω κρύο το γλυκό.



ένα γρήγορο γλυκάκι με χαλβά του μπακάλη για αυτούς που νηστεύουν