Τούρτα έλατο με κάστανα: το γλυκό της πρωτοχρονιάς. Cake with chestnuts: a Sweet New Year’s Eve


Για κωκ ξεκίνησα αλλά τα κάστανα και οι φόρμες του έλατου που έχω με οδήγησαν σε αυτό το γλυκό που και εμφάνιση γιορτινή έχει αλλά και ωραία γεύση. Επειδή δεν έχει καθόλου βούτυρο η τούρτα είναι αφράτη και ειδικά η κρέμα είναι πολύ ελαφριά.

Για το παντεσπάνι
Εγώ έχω δύο φόρμες σιλικόνης με σχήμα έλατου, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δύο ταψάκια 24 εκατοστών ή δύο χάρτινα σε ότι σχήμα θέλουμε. Μπορεί να γίνει και αστέρι
3 αβγά
¾ φλιτζανιού ζάχαρη
¾ φλιτζανιού αλεύρι
1 λοβός φυσικής βανίλιας
½ κουταλάκι μπέκιν
Για την κρέμα
για το μείγμα του κάστανου:
4 γεμάτες κουταλιές βρασμένα κάστανα, υπάρχουν έτοιμα τυποποιημένα
1 κουταλιά καστανή ζάχαρη
3 κουταλιές κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά κονιάκ
Για το βασικό μείγμα της κρέμας
600γρ γάλα
70γρ αλεύρι
2 αβγά
90γρ ζάχαρη
για το γλάσο
100γρ σκούρη σοκολάτα
120γρ κρέμα γάλακτος

ψημένα χοντροκομμένα αμύγδαλα ή καρύδια

Ετοιμάζω το παντεσπάνι:
Χτυπάω τα αβγά με τη ζάχαρη και τα σποράκια της βανίλιας για 10 λεπτά στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ. Ανακατεύω το αλεύρι με το μπέκιν και στη συνέχεια το ενσωματώνω με απαλές κινήσεις με το μίγμα των αβγών. Ψήνω στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 150ο για 15΄.
Αφήνω τα ελατάκια να κρυώσουν καλά πριν τα βγάλω από τις φόρμες γιατί αλλιώς θα μου σπάσουν. προσπαθώ να κόψω το ένα ελατάκι σε δύο πάτους, για να έχω τρία παντεσπάνια.
Ετοιμάζω την κρέμα: Αλέθω στον πολυκόφτη τα κάστανα με τη ζάχαρη, την κρέμα και το κονιάκ μέχρι να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους. Δε χρειάζεται να λιώσουν και πολύ γιατί το μείγμα αυτό θα βράσει με την κρέμα.
Η κρέμα:
Ανακατεύω τα αβγά με την κρέμα κάστανου και το αλεύρι. Βάζω το γάλα να ζεσταθεί καλά με τη ζάχαρη και προσθέτω το μείγμα των αβγών. Σιγοβράζω ανακατεύοντας κάθε τόσο. Μόλις δέσει καλά και στέκεται στο κουτάλι την αφήνω να κρυώσει. Από πάνω βάζω ένα λαδόχαρτο για να μη πιάσει κρούστα.
Αφού έχω κρύα την κρέμα και το παντεσπάνι στήνω την τούρτα:
Κόβω το ένα ελατάκι κατά μήκος και το χωρίζω στα δύο. Βάζω επάνω στο πρώτο παντεσπάνι τη μισή κρέμα, από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι, την υπόλοιπη κρέμα και τέλος το 3ο ολόκληρο παντεσπάνι.
Ζεσταίνω καλά την κρέμα γάλακτος και προσθέτω τη σοκολάτα. Ανακατεύω καλά και το αφήνω να κρυώσει για να πήξει. Πριν σταθεροποιηθεί το γλάσο περιχύνω την τούρτα.