Σαρακοστιανή πιτούλα με χόρτα και ελαιόλαδο. Pie with greens and olive oil

Ο καιρός έδιωξε τους βοριάδες και έφερε δυνατούς νοτιάδες και πολλά φουσκωμένα σύννεφα τα οποία άγγιζαν το κεφάλι σου.


Πολύ άνεση χρόνου για μαγειρέματα, διάβασμα και ταινίες. Προσπαθώ να ταυτιστώ με τους ήρωες της ταινίας TRIP TO ITALY ,Steeve Coogan και Rob Brydon και να δοκιμάσω νέες γεύσεις, φανταζόμενη ότι είμαι στα υπέροχα εστιατόρια της Σαντορίνης, τα οποία δυστυχώς είναι όλα κλειστά εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις.

Η ταινία είναι ένα oδοιπορικό σε 6 πόλεις της Ιταλίας, γραμμένη και σκηνοθετημένη από τον Michael Winterbottom και είναι συνέχεια της ταινίας: TRIP η οποία ήταν γυρισμένη στην Αγγλία. Υπέροχη φωτογραφία, συγκλονιστικά τοπία, ιδίως στην Ιταλία και γυρίσματα σε αυθεντικά εστιατόρια, είναι το θετικό των δύο ταινιών.





Δεν επηρεάστηκα για να ψήσω πίτσα βέβαια!


Πίτα και πάλι:
αυτή τη φορά με πολλά φρέσκα χόρτα για μία νηστίσιμη, νόστιμη χορτόπιτα.
Τα υλικά για ένα μικρό ταψί
για τη ζύμη
2 φλιτζάνια αλεύρι +2-3 κουταλιές για το ζύμωμα και το πλάσιμο των φύλλων
½ φλιτζάνι νερό
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ξίδι
για το άλειμμα των φύλλων:
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
για τη γέμιση
800γρ διάφορα χόρτα: παντζαρόφυλλα, σέσκουλα, μυρώνια, άνιθο και 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
1 κουταλιά καλαμποκάλευρο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι
μαύρο πιπέρι
τι.κάνω:
όπως πάντα ζυμώνω πρώτα τη ζύμη, η οποία πρέπει να σταθεί τουλάχιστον για 30 – 50΄.
Στο διάστημα που ξεκουράζεται η ζύμη ετοιμάζω τη γέμιση: καθαρίζω και πλένω καλά όλα τα χόρτα, τα ψιλοκόβω και τα αφήνω να στραγγίσουν.
Αχνίζω το κρεμμυδάκι, για 3-4 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία μαζί με το ελαιόλαδο. Προσθέτω σιγά σιγά τα υπόλοιπα χόρτα και τα αφήνω να μαραθούν. Αν βγάλουν πολλούς χυμούς τα βράζω ακόμη λίγη ώρα.
Στο τέλος προσθέτω αλάτι, πιπέρι και το καλαμποκάλευρο.
Φύλλα θα ανοίξω με την αγαπημένη μου τεχνική του ήλιου.
Λεπτομέρειες και φωτογραφία υπάρχουν στη συνταγή μου της κασερόπιτας αλλά και της σπανακοτυρόπιτας.
Χωρίζω τη ζύμη σε δύο φύλλα, το καθένα μετά σε μικρά κομμάτια, στη συνέχεια ενώνονται τα κομμάτια σε στοίβες, ξεκουράζονται για λίγη ώρα στην κατάψυξη και τα ανοίγω ξανά σε φύλλο. οι εικόνες τα περιγράφουν καλύτερα.
Απλώνω λοιπόν το πρώτο έτοιμο φύλλο στο λαδωμένο ταψί, στρώνω τη γέμιση και τη σκεπάζω με το δεύτερο έτοιμο φύλλο.
Χαράζω την πίτα σε κομμάτια και την λαδώνω ελαφρά.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο στις αντιστάσεις πάνω-κάτω.