Απαλό μίγμα μπαχαρικών, η εξωτική νότα στο τραπέζι. Mild blend of exotic spices



Το μίγμα θα μπορούσα να το ονομάσω κάρυ. Αλλά από σεβασμό στην μακρινή Ινδία, όπου το κάθε σπίτι κάνει το δικό του μίγμα θα αποφύγω αυτό τον εύκολο τίτλο.
Το σπιτικό αυτό πολύ αρωματικό μίγμα με λεμονάτες νότες, δε θυμίζει με τίποτα το θλιβερό ξεθυμασμένο κροκομουσταρδί μίγμα που πουλάνε τα σουπερ μάρκετ και που δεν ξέρεις πόσο καιρό βρίσκεται ξεχασμένο στο ράφι.
τα μπαχαρικά

Μισό ή το πολύ ένα κουταλάκι (μόνο) θα δώσει ιδιαίτερη γεύση σε:
Λεμονάτο μοσχάρι κατσαρόλας
Μαρινάρισμα φιλέτου κοτόπουλου ή χοιρινού για ψήσιμο σε γκριλ/σχάρα 
Χοιρινή τηγανιά
Ψητά λαχανικά
Νόστιμη αλοιφή με γιαούρτι, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού
Πατάτες φούρνου
Πικάντικη πεσχανδρίτσα (βλ. συνταγή όπου το ψάρι συνδυάζεται με βελούδινη σούπα λαχανικών)
Σαγανάκι μπακαλιάρου
Σαγανάκι μυδιών
Φασολάκια ή αμπελοφάσουλα βραστά για σαλάτα με λεμόνι και ελαιόλαδο
Αγοράζουμε λοιπόν από κατάστημα που το εμπιστευόμαστε ελάχιστη ποσότητα από τα παρακάτω μπαχαρικά και μετράμε τη δόση για το μίγμα. Σίγουρα θα περισσέψουν μπαχαρικά στην αρχική τους μορφή αλλά μέσα σε γυάλινα βαζάκια δεν χαλάνε.



Η δόση:
3 κουταλάκια σπόροι κόλιανδρου
Έντονο γήινο λεμονάτο άρωμα και γεύση

20 κάψουλες καρδάμωμου
Πολύ αρωματικό με νότες λεμονάτες και ευκάλυπτου και γεύση

1 κουταλάκι σπόροι σινάπι
Χωρίς ιδιαίτερο άρωμα, μέτρια καφτερό στη γεύση

5 γαρύφαλλα
Έντονο γλυκό άρωμα και γεύση μπαχαρικών

3 κουταλάκια κουρκουμάς σε σκόνη
Χωρίς άρωμα και γεύση στυφή, πιο πολύ για χρώμα

½ κουταλάκι μαραθόσπορος
Έντονο γλυκό άρωμα και γεύση ανισάτη, λιγότερο έντονο από ότι ο γλυκάνισος

1 μικρό κομμάτι αποξηραμένο τζίντζερ
Έντονο άρωμα και γεύση με νότες μαρμελάδας λεμονιού, ελαφρά καφτερό

Μοσχοκάρυδο
Με έντονο γλυκό άρωμα και γεύση πιπεριού χωρίς το καφτερό στοιχείο

Αλέθω όλους τους σπόρους στον μύλο μπαχαρικών μου.Τρίβω λίγο μοσχοκάρυδο και το ανακατεύω με τα υπόλοιπα.
 Γενικά οι οδηγίες λένε να καίμε τους σπόρους σε αντικολλητικό κλπ., δεν το έκανα για να γλυτώσω χρόνο και να απλοποιήσω τις διαδικασίες.

Σε επόμενη ανάρτηση θα ετοιμάσω και το πικάντικο μίγμα μου για πιο δυνατές γεύσεις.