Μπιφτέκια μήλου με κρέπες κουνουπιδιού και σάλτσα μουστάρδας-μελιού. Beef and apple burgers with cauliflower pancakes and mustard-honey sauce



Πολλές φορές κιτρινίζουν κουνουπίδια στο ψυγείο και τα πετάμε γιατί από λάθος εκτίμηση πήραμε περισσότερα από ότι έπρεπε ή δεν βόλεψε να τα βράσουμε.
Ψάχνοντας αρκετά στο ιντερνετ, συγκεκριμένα στις ιστοσελίδες:eatingbirdfood.com και happychomp.com, βρήκα έναν τρόπο (έκανα βέβαια κάποιες παραλλαγές) για να μαγειρέψω το κουνουπίδι, ο οποίος θα ικανοποιήσει τα δύσκολα μικρά αλλά και μεγάλα παιδιά που δεν θέλουν να ακούσουν για βραστά λαχανικά.

Το ορεκτικό είναι κάτι μεταξύ κρέπας και ψητής πλατιάς κροκέτας λαχανικού, δε θυμίζει καθόλου κουνουπίδι και κάνει την ευχάριστη αλλαγή από τα συνήθη συνοδευτικά
Σημαντικό μπαχαρικό είναι το κίμινο που δίνει την αίσθηση του λουκάνικου και του καπνιστού τυριού που απαλύνει την μυρωδιά του κουνουπιδιού.

Η συνταγή για τα μπιφτέκια είναι συνταγή μου από το βιβλίο: Διατροφή και Γεύση


για 4 άτομα
400γρ μοσχαρίσιο κιμά
1 ξερό κρεμμύδι
1 μήλο
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
1 αβγό
2-3 κουταλιές αποξηραμένο δυόσμο
½ ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί (από ξινόμαυρο)
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για τις κρέπες
1 μέτριο κουνουπίδι (4 φλιτζάνια τριμμένο)
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 σκελίδα σκόρδο
1 αβγό
2 φέτες ψιλοκομμένο καπνιστό τυρί Βερμίου
2 κουταλιές χοντρό σιμιγδάλι
½ κουταλάκι ρίγανη
½ κουταλάκι κίμινο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για τη σάλτσα μουστάρδας
4 κουταλάκια μουστάρδα
1 κουταλάκι μέλι
χυμός ½ πορτοκαλιού
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλιά λευκό ξηρό κρασί
1 κουταλάκι από το απαλό μίγμα μου των μπαχαρικών (βλ. συνταγή)

λαδόχαρτο για το ψήσιμο

Τι κάνω
Αλέθω στον πολυκόφτη το κρεμμύδι, το ψωμί, το μήλο και το κρασί,προσπαθώντας να μη τα λιώσω. Ζυμώνω τον κιμά με όλα τα υλικά και σχηματίζω 8 στενόμακρα μπιφτέκια, τα ακουμπώ πάνω σε λαδόχαρτο μέσα σε ένα ταψί και τα ψήνω για 25΄στους 220ο στις αντιστάσεις πάνω κάτω.
Αφαιρώ από το κουνουπίδι τα φύλλα και τα χοντρά πλαϊνά κοτσάνια και το υπόλοιπο το αλέθω λίγο – λίγο στον πολυκόφτη. Το ψιλοτριμμένο κουνουπίδι θα θυμίζει πλιγούρι εκτός από το χρώμα.
το τριμμένο κουνουπίδι

Ψιλοκόβω τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και τα αχνίζω στο ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά. Προσθέτω το κουνουπίδι, αλάτι, πιπέρι και τα αρωματικά και ανακατεύοντας συνεχώς σιγομαγειρεύω για 3-4 λεπτά. 
αχνίζοντας το κρεμμύδι με το σκόρδο

μαζί με το κουνουπίδι
Σβήνω με το κρασί και κλείνω τη θερμοκρασία. Αφήνω να κρυώσει για λίγο και προσθέτω το αβγό, το σιμιγδάλι και το τυρί.
το μίγμα για το ταψί

Στρώνω ένα λαδόχαρτο και σχηματίζω με τη βοήθεια μιας κυκλικής μικρής φόρμας (τσέρκι) 9 κρεπούλες.
σχηματίζοντας τις κρέπες

ψημένες οι κρεπούλες . ξεκολλάνε πολυ εύκολα από το λαδόχαρτο

Ψήνω στους 160ο στον αέρα για 20΄ και τα αφήνω μέσα στο φούρνο άλλα 10΄.

Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά της μουστάρδας και σερβίρω με τα μπιφτέκια και τις κρεπούλες
δοκιμάστε τη μουστάρδα. είναι τέλεια! και πάει και με τις κρεπούλες