ΤΑΡΤΑΚΙ ΜΗΛΟΥ -ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ. Apple - almond tarts



Θαυμάζω πάντα αυτές τις ωραίες τάρτες με μήλα που έχουν καλοκομμένες φέτες, και είναι στολισμένες με μαθηματική και καλλιτεχνική ακρίβεια. Επειδή θέλουν όμως πολύ χρόνο, προτιμώ αυτή την εκδοχή όπου η ζύμη μοσχοβολάει βανίλια και μαχλέπι και η γρήγορη μαρμελάδα γέμισης πορτοκάλι και κίτρο.
Είναι εύκολα. Αν δε θέλω μήλο μπορώ να τα γεμίσω με κρέμα ζαχαροπλαστικής και να τα στολίσω με φράουλες, επειδή όμως οι φράουλες αργούν να βγούν, θα σεβαστώ την εποχικότητα των φρούτων και θα βάλω αυτή την μυρωδάτη μαρμελάδα μήλου.
Η μαρμελάδα θα περισσέψει και για φέτες πρωινού ή βραδινό γιαούρτι.
και  fine dining σερβίρισμα
Για 9 ταρτάκια
100γρ φρέσκο βούτυρο
200γρ μαλακό αλεύρι
100γρ άχνη
1 κρόκος
5,6 κόκκους μαχλέπι
1 λοβός φυσικής βανίλιας
μία τσιμπιά αλάτι
2 κουταλιές νερό
για τα μήλα
500γρ τριμμένα μήλα, περίπου 4 μήλα
100γρ ζάχαρη
1 σφηνάκι λευκό ξηρό κρασί
2 κουταλιές τριμμένο, στον πολυκόφτη,αποξηραμένο κίτρο
2 κουταλιές τριμμένο στον τρίφτη, φρέσκο τζίντζερ
φλούδες από ένα πορτοκάλι
ο λοβός της βανίλιας που χρησιμοποιήσαμε για τη ζύμη

½ φλιτζάνι αμύγδαλο φιλέ
150γρ κρέμα γάλακτος

Για τη ζύμη:
Ανοίγω το λοβό της βανίλιας και βγάζω τα καφετιά σποράκια της. Στη συνέχεια ανακατεύω τα υλικά όλα μαζί στο μίξερ καλά καλά. Μόλις ανακατευτούν αφήνω το μίξερ και ενώνω το σαν τραχανά μίγμα με τα χέρια μου. Τυλίγω τη ζύμη με μία μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο.
Με τα μήλα κάνω μία γρήγορη μαρμελάδα. Βάζω τα μήλα και όλα τα υλικά να σιγοβράσουν για 20΄ ή μέχρι να μελώσουν.
Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο, τη χωρίζω με τη βοήθεια της ζυγαριάς σε 9 κομμάτια, τα ανοίγω προσεκτικά πάνω σε μεμβράνη με το μικρό μου πλάστη και τα βάζω σε φορμάκια για κεκάκια. 
Μέσα στο κάθε ένα από αυτά βάζω αμυγδαλάκι. Στον πάτο από τα φορμάκια έχω κόψει λαδόχαρτα μη τυχόν και μου κολλήσουν. Κατα τη διάρκεια αυτού του ψησίματος βάζω να ψηθεί και το φιλέ αμυγδάλου σε ένα μικρό ταψάκι.
Βάζω λοιπόν να ψηθούν τα φορμάκια σε προθερμασμένο αέρα στους 160ο, στον αέρα για 25΄.
η ζύμη είναι απαλά τραγανή, τρώγεται και σκέτη!
Όταν βγούν τα γεμίζω με μαρμελάδα, τα πασπαλίζω με το αμυγδαλάκι και σερβίρω με κρέμα σαντιγύ, την οποία έχω χτυπήσει χωρίς ζάχαρη.

τρώγεται με κουτάλι αλλά και με το χέρι!