Κυριακάτικη τυρόπιτα λίγο πιο γιορτινή. Sunday’s festive cheesepie



Ζυμώματα και πάλι στην παγωμένη αυτή τη φορά Σαντορίνη.
Για πρώτη φορά είδαμε την καλντέρα με χιόνια που βέβαια λειώσανε μέσα σε λίγη ώρα. Δεν πρόλαβα ούτε φωτογραφία να βγάλω, ούτε εγώ ούτε και οι δεκάδες Κινέζοι τουρίστες που κατέφτασαν στο νησί και προσπαθούσαν να περπατήσουν ανέμελα αλλά ο ανελέτητος  βορριάς τους έπαιρνε τα κασκόλ, τα γάντια και τους έκανε άνω κάτω τα μαλλιά. 
έχει κρύο, δεν βγαίνω να πας μόνη σου για φωτογραφία!


δεν είναι το Πήλιο είναι ο συννεφιασμένος  προφήτης Ηλίας

Άσχετα βέβαια όλα αυτά με την πίτα. απλά λόγω της πολύ χαμηλής θερμοκρασίας, που απαγόρευε τις βόλτες, είχα πιο πολύ χρόνο για να περιποιηθώ την τυρόπιτα και να της δώσω μία όψη λίγο πιο γιορτινή.

Για 6 ατομικές μπαμπάτσικες τυρόπιτες
3 φλιτζάνια, ή 400γρ περίπου μαλακό αλεύρι από το οποίο θα χωρίσω 2-3 κουταλιές για το ζύμωμα και το άνοιγμα των φύλλων
τελευταία συνηθίζω κορν φλάορ για το άνοιγμα των φύλλων
1 φλιτζάνι νερό
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
για το άλειμμα των φύλλων:
50γρ φρέσκο βούτυρο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
για τη γέμιση
½ φλιτζάνι ξινομυζήθρα
200γρ γραβιέρα Νάξου
2 αβγά + 1 ασπράδι
5 κουταλιές γάλα
3 κουταλιές ελαιόλαδο
μαύρο πιπέρι
για το πασπάλισμα: 3 κουταλιές σουσάμι
για το άλειμμα: 1 κρόκος  + 1 κουταλιά γάλα

τι κάνω:
Πρώτα κάνω τη ζύμη, η οποία πρέπει να σταθεί τουλάχιστον για 30΄.
Κάνω λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτω, το νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι.
Ζυμώνω μέχρι να αποκτήσει η ζύμη απαλή υφή και ελαστικότητα.
τη χωρίζω σε έξι ίσα κομμάτια και την σκεπάζω με μία καθαρή πετσέτα.
Ετοιμάζω τη γέμιση:
Τρίβω τη γραβιέρα και την ανακατεύω με τα υπόλοιπα υλικά.
Λιώνω το βούτυρο και το ανακατεύω με το ελαιόλαδο.
Ανοίγω το πρώτο φύλλο και το αλείφω με το μίγμα του βούτυρο. Βάζω στο μισό γέμιση. Γυρνάω από κάτω και από το πλάι το φύλλο. Λαδώνω γυρίζω σε ρολό και φροντίζω να λαδώνεται η κάθε πλευρά. 

η γέμιση

μικρός ο χώρος αλλά το φύλλο παντού μπορεί να ανοίξει ακόμη και σε ένα μικρό δίσκο κοπής

λαδώνω το φύλλο

βάζω τη γέμιση

το διπλώνω λαδώνοντας και πάλι

το τυλίγω σε ρολό

κάνω διάφορα σχήματα

τα αλείφω με το αβγό και τα πασπαλίζω με σουσάμι


Σχηματίζω ένα ρολό και του δίνω διάφορα σχήματα. διπλωμένο μπαστούνι, σαλιγκάρι, πλεξούδα. Ακουμπώ τις πίτες πάνω σε λαδόχαρτο μέσα σε ένα ταψί.
Χτυπάω με ένα πιρούνι τον κρόκο με το γάλα και αλείφω τις πιτούλες. Πασπαλίζω με το σουσάμι και ψήνω για 25΄σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο  στις αντιστάσεις πάνω-κάτω.Αλλά τα έχω ψήσει και στους 180ο για 40΄.
 
ολα τα σχήματα νόστιμα είναι