Αγκινάρες στο φούρνο με τυριά, μανιτάρια και κρέμα μπεσαμέλ. Baked artichokes with cheese, mushrooms and bechamel sauce

Μας αρέσουν οι αγκινάρες, ιδίως αλα πολίτα, που είναι και ένα από τα κυρίως πιάτα στις συνταγές μου στο  βιβλίο  Διατροφή και γεύση.
Στις γιορτές ανάμεσα από τις μέρες που μαγειρεύω τα παραδοσιακά θα ψήσω οπωσδήποτε στο φούρνο αγκινάρες με τυριά και αφράτη κρέμα. Το χειμώνα θα πάρω κατεψυγμένες, καλής ποιότητας, λίγο ακριβές αλλά αξίζουν ενώ την Άνοιξη θα πάρω φρέσκες.



Για 6 άτομα
850γρ κατεψυγμένες αγκινάρες (περίπου 17 κομμάτια)
250γρ μανιτάρια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ ματσάκι άνιθου
2½ φλιτζάνια τριμμένα τυριά, εγώ έβαλα: γραβιέρα Νάξου, καπνιστό τυρί Βερμίου και ξηρή μυζήθρα
½ φλιτζάνι ψίχουλα
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για την κρέμα
2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο 
3 κουταλιές αλεύρι


3 κουταλιές ελαιόλαδο
½ λίτρο φρέσκο γάλα
1 αβγό
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Ετοιμάζω τη γέμιση του μουσακά η οποία αποτελείται από μανιτάρια, φρέσκα κρεμμυδάκια και άνιθο.
Ψιλοκόβω τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια και τα αχνίζω στο ελαιόλαδο για 10΄. Προσθέτω το κρασί και τον άνιθο και βράζω μέχρι να μελώσει το μίγμα.
Στη συνέχεια ετοιμάζω την κρέμα. Ζεσταίνω το ελαιόλαδο με το βούτυρο, προσθέτω το αλεύρι και το γάλα και ανακατεύω μέχρι να πήξει η κρέμα. Ανακατεύω μέσα στην κρέμα το αβγό και ½ φλιτζάνι από τα τριμμένα τυριά.
Ετοιμάζω τις αγκινάρες:
Σε ένα λίτρο νερό βράζω τις αγκινάρες για 5΄.
Στραγγίζω και κόβω τις αγκινάρες σε φέτες πάχους ½ εκατοστού.
Σε ένα πυρέξ πασπαλίζω τα μισά ψίχουλα, στρώνω φέτες αγκινάρας και τις καλύπτω με τα τριμμένα τυριά.
Βάζω από πάνω το μίγμα των μανιταριών,από πάνω πάλι τυριά, τις υπόλοιπες φέτες αγκινάρας και την κρέμα μπεσαμέλ.
Πασπαλίζω με τα υπόλοιπα ψίχουλα και τυριά.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 35΄.