Ψάρι με φινόκιο, γάλα καρύδας, lime και μάραθο. Fish with fennel, coconut milk, lime and fennel


Το γάλα καρύδας είναι η αδυναμία μας. Δεν το χρησιμοποιώ τακτικά γιατί τρομάζω από την ετικέτα του (πρόσθετα και άγνωστα στοιχεία) αλλά μια στις τόσες μας το επιτρέπω. Αν έχω και ώρα να επιμεληθώ την σάλτσα τότε το αποτέλεσμα είναι και κομψό και με λεπτή γεύση.
Φυσικά αυτός που διαμαρτύρεται (όχι πολύ έντονα βέβαια) είναι ο σύζυγός μου, ο οποίος απορεί με την εξέλιξη της συνταγής:
ψάρια στο φούρνο είναι αυτά ή μαγειρίτσα?



Για 3 άτομα
3 ψάρια, εμείς είχαμε ένα λαυράκι ελευθέρας και 2 φρεσκότατα μπακαλιαράκια
500γρ κρέμα ή γάλα καρύδας
1 μεγαλούτσικο φινόκιο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ ματσάκι μάραθο, άρχισε να εμφανίζεται στη λαϊκή
1 καφτερή πράσινη πιπεριά
ξύσμα και χυμός από ένα lime
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Καθαρίζω και πλένω καλά τα ψάρια.
Μέσα σε ένα ταψί απλώνω όλα τα υλικά με τα αρωματικά ψιλοκομμένα και το φινόκιο σε φέτες. Ανακατεύω καλά καλά και ακουμπώ και τα ψάρια, ενώ τα περιχύνω με το νόστιμο ζουμάκι.
Καλύπτω το ταψί με ένα βρεγμένο λαδόχαρτο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 30-35΄.
Στη συνέχεια ξεχωρίζω τα ψάρια μαζί με τα μισές ροδέλες του φινόκιου από το ταψί σε μία πιατέλα και όλο το υπόλοιπο περιεχόμενο,  το αλέθω στον πολυκόφτη και το βράζω για να δέσει σαν κρέμα.
Σερβίρω τα ψάρια με την ξινούτσικη και ιδιαίτερη κρέμα.
Φυσικά στο ψάρι ταιριάζει πολύ το ρύζι μπασμάτι.






Στολίζω με ξύσμα από το lime