Ξινούτσικα ρεβίθια, χορτοφαγική παραλλαγή με γάλα καρύδας και μάραθο. Vegetarian chickpeas, with coconut milk and fennel



Μαγειρέματα στη Σαντορίνη
Ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη με ένα σφηνάκι τεκίλας και το απαραίτητο lime για το τέλος.


Μέσα σε αυτό το ειδυλλιακό απίστευτο τοπίο από αυτή την συγκεκριμένη γωνία την παράσταση κλέβει το σημείο του ναυαγίου.
Θα ήθελα να πω εδώ, ότι οι φορείς και οι ανήσυχοι κάτοικοι του νησιού παλεύουν για να πετύχουν την ανέλκυση του sea diamond, το οποίο συνεχίζει εδώ και 8 χρόνια να εκλύει επικίνδυνους ρύπους στη θάλασσα.
Ας γυρίσουμε στο μαγείρεμα μου όμως:
Την επομένη μαζί με τα λεμόνια και τα lime αγόρασα και ένα τεράστιο ματσo μάραθο από τη λαϊκή της Σαντορίνης και διαπίστωσα γελώντας ότι γύρω γύρω από το σπίτι της κόρης μου υπήρχε παντού μάραθος: στους φράκτες, στο δρόμο, γύρω γύρω στα χωράφια, ΠΑΝΤΟΥ, στολισμένο με τα χαρακτηριστικά σαν κίτρινα ομπρελλάκια λουλούδια του!

Μία ακόμη λοιπόν εκδοχή των αγαπημένων μου ρεβιθιών, χορτοφαγική, καλοκαιρινή με την σφραγίδα των αρωματικών λεμονιών και του επιβλητικού μάραθου.

Για 4 άτομα
11/2 φλιτζάνι ρεβίθια
1 καρότο
1 πατάτα
1 κρεμμύδι
λίγα κλωνάρια μάραθου
400ml γάλα καρύδας
χυμός και ξύσμα ενός λεμονιού
χυμός και ξύσμα ενός lime
ένα μικρό κομμάτι τζίντζερ
4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Φουσκώνω τα ρεβιθια για 8-10 ώρες. Τα βράζω στην απλή κατσαρόλα (όχι ταχύτητας) για περίπου μισή ώρα σε μέτρια θερμοκρασία. Στη συνέχεια αλέθω στον πολυκόφτη το καρότο και την πατάτα. Πλένω τα λεμόνια και το μάραθο. Ψιλοκόβω  το μάραθο, ξίνω τα λεμόνια και στίβω το χυμό τους. Τρίβω το τζίντζερ με τον τρίφτη και προσέχω να μη πέσει το ινώδες τμήμα του στο φαγητό.
Προσθέτω όλα αυτά τα υλικά στην κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.
Βράζω για 15΄, προσθέτω το γάλα καρύδας και συνεχίζω το βράσιμο για ακόμη 15΄ή μέχρι να χυλώσουν τα ρεβίθια και η σάλτσα τους να μελώσει. Τα θέλω να τρώγονται με το πιρούνι.