ΜΠΑΜΙΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΟΥΛΕΣ. BAKED OKRAS WITH LITTLE SHRIMPS.ittle shrimps.



Μικρούτσικες καταπράσινες, φρεσκότατες  μπάμιες από μπαξέδες της Επανωμής μπήκαν στο φούρνο.
Λίγες γαριδούλες ψήθηκαν μαζί τους τα τελευταία λεπτά, ίσα ίσα για μία θαλασσινή νότα μια και βρισκόμαστε στην εξωτική.....Καλλικράτεια.
Κλασσικές μπάμιες με μία διαφορά. Μέσα στη σάλτσα μπαίνει μία πατάτα που την έχω τρίψει στο ρεντέ. Έτσι οι μπάμιες ψήνονται μέσα σε μία πλούσια μελωμένη σάλτσα.
 
καλοκαιρινο τραπέζι με τσίπουρο, τις μπάμιες, γάβρο σαγανάκι και τζατζίκι


500γρ μπάμιες
12-14 γαρίδες
1 μεγάλη πατάτα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
3 ώριμες ντομάτες
1 σκελίδα σκόρδου
½ ματσάκι μαϊντανό
λίγα φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου
3-4 κάψουλες καρδάμωμο
χυμός μισού λεμονιού
5 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι



Πλένω καλά τις μπάμιες. Καθαρίζω την κορυφή της κάθε μπάμιας κωνικά αφαιρώντας το σκληρό περίβλημα.
Τις αραδιάζω σε έναν δίσκο, τις πασπαλίζω με αλάτι, τις ραντίζω με λίγο ξίδι και τις αφήνω για λίγες ώρες. Μπορείτε να το κάνετε και από την προηγούμενη. Οι μπάμιες θα στεγνώσουν καλύτερα και όταν μαγειρευτούν θα κρατήσουν το σχήμα τους.





Πλένω τα λαχανικά μου και αρχίζω κλασσικά από το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα αχνίζω για λίγη ώρα στο ελαιόλαδο και προσθέτω την πατάτα αφού την τρίψω στο ρεντέ.
Κόβω τις ντομάτες σε κυβάκια, ψιλοκόβω τα αρωματικά και καθαρίζω τα καρδάμωμα από τις κάψουλες. Τα προσθέτω όλα μαζί μέσα στη σάλτσα, μαζί με το χυμό του λεμονιού, μισό φλιτζάνι νερό, αλάτι, μαύρο πιπέρι και αφήνω τη σάλτσα να βράσει μέχρι να χυλώσει.
Απλώνω τη σάλτσα μέσα σε ένα μεγάλο ταψί. Αραδιάζω τις μπάμιες και προσέχω να είναι όλες μέσα στη σάλτσα και να μη σκεπάζει η μία την άλλη.
μου αρέσει η τάξη μέσα στο ταψί. όλες οι μπάμιες κολυμπάνες αρμονικά. Έτσι θα σερβιριστούν και όμορφα
 Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 40΄ στους 200ο . Ενώ ψήνονται οι μπάμιες καθαρίζω τις γαρίδες. Τις αφήνω για το τέλος του μαγειρέματατος για να μη μου στεγνώσου.
όλες οι μπάμιες κράτησαν το σχήμα τους
Μόλις δω ότι ψήθηκαν οι μπάμιες βάζω ανάμεσα και τις καθαρισμένες γαρίδες και ψήνω για άλλα 2-3 λεπτά, κλείνω τη θερμοκρασία και αφήνω το ταψί μέσα στο φούρνο για να συνεχίσει το ψήσιμο.







Το ελληνικό καλοκαιρινό αρωματικό τραπέζι  μου έχει ορεκτικό γαύρο σαγανάκι αρωματισμένο με λεμόνι, τσίπουρο και ρίγανη και δροσερό τζατζίκι με φρέσκο αγγουράκι, άνηθο και δυόσμο.