Ρολό-γύρος χοιρινού και κοτόπουλου. Homemade gyros with pork and chicken





Το φαγητό συνοδεύουν ψητά λαχανικά


Εύκολο ρολό στο λαδόχαρτο με τις γεύσεις του γύρου και αρώματα των φρέσκων βοτάνων! Για τραπέζι, για κρασάκι, για μπιρίτσα.

Τι χρειάζομαι:
800γρ φέτες χοιρινού για σνίτσελ
300γρ φιλέτα κοτόπουλου
6 φέτες ζαμπόν
1 κουταλιά μουστάρδα
1 κουταλιά κέτσαπ
2 κουταλιές ελαιόλαδο
κλαδάκια φρέσκου θυμαριού και δεντρολίβανου
θυμάρι, δενδρολίβανο
χυμός ½ λεμονιού
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Συνοδευτικά ψητά λαχανικά
3 πατάτες
2 κολοκυθάκια
1 ώριμη ντομάτα
κλαδάκια φρέσκιας ρίγανης και θυμαριού
2 κουταλάκια ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Γνωστή συνταγή, την έχω δεί με πολλές τεχνικές. Νομίζω ότι η δική μου είναι η πιο απλή και η διαφορά της από τις άλλες είναι ότι δεν μαρινάρω τα κρέατα και προτείνω μία απλή σαλτσούλα για σερβίρισμα.

Τι κάνω:

Πλένω καλά τα κρέατα και τα αρωματικά. Ψιλοκόβω τα αρωματικά και κόβω όλα τα κρέατα σε στενόμακρες λωρίδες.
Μέσα σε ένα μπολ βάζω τη μουστάρδα, το κέτσαπ, το ελαιόλαδο,τα αρωματικά, τον χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι. Μέσα σε αυτό το μίγμα βάζω όλα τα κρέατα και τα ανακατεύω καλά καλά, πιέζοντας τα ελαφρά.
Κόβω δύο μεγάλα κομμάτια λαδόχαρτου και ένα κομμάτι αλουμινόχαρτου. Στρώνω σε ένα ταψάκι, πρώτα το αλουμινόχαρτο και μετά τα δύο λαδόχαρτα. Απλώνω τα κομμάτια εναλλάξ, πρώτα τα χοιρινά, μετά τα κοτόπουλα και τα αλλαντικά. Κλείνω τα λαδόχαρτα και από πάνω το αλουμινόχαρτο και ψήνω για 11/2 ώρα στους 180ο .
Εδώ είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο για τη συνταγή.


Βγάζω το ρολό, ανοίγω τα χαρτιά και με ένα κουτάλι αφαιρώ όλα τα νόστιμα και άπαχα (επειδή είχαμε άπαχα κρέατα) ζουμάκια.Βάζω ξανά το ταψάκι στο φούρνο, αυξάνω τη θερμοκρασία στους 200ο , για μισή ώρα να ροδίσει η επιφάνεια του ρολού.
Το ζουμάκι το βράζω να μειωθεί στο μισό σε όγκο.
Το βγάζω από το φούρνο και το ελέγχω αν έχει βγάλει και άλλα ζουμάκια τα οποία τα αφαιρώ και τα ανακατεύω με αυτά που έχω συμπυκνώσει.


Ενώ ψήνεται το κρέας ετοιμάζω τα λαχανικά. Τα πλένω, τα καθαρίζω και τα κόβω σε ροδέλες. Ψιλοκόβω τα αρωματικά και τα ανακατεύω με τα λαχανικά, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Στρώνω τα λαχανικά πάνω σε λαδόχαρτο (αγαπημένο) πάνω σε ένα ταψί και ψήνω στον προθερμασμένο, στις αντιστάσεις στους 200ο, φούρνο.