Μοσχαράκι με κολοκυθάκια και μελισσόχορτο. Veal stew with courgette and lemon balm






Ο αρωματόκηπος μας τρελλάθηκε. Οι πολλές βροχές και τα δροσερά πρωινά ήταν ευεργετικά για τα φυτά. Εκείνο που χαίρομαι όμως πιο πολύ απόλα είναι το μελισσόχορτο. Το βάζω παντού σχεδόν. Κόβω μεγάλα ματσάκια και βάζω σε χορτόπιτες και σε λεμονάτα φαγητά κατσαρόλας όπως αυτό που το συνοδεύει και μία μικρή ιστορία:

Θείο, το μοσχαράκι μας τρώει όλο το γάλα και θα το σφάξω, εσύ
θελεις να πάρεις? 
Πριν προλάβω να αντιδράσω ο σύζυγός μου είπε ναι και μου έφερε τυλιγμένο μέσα σε μία σακούλα ένα άγνωστο για μένα κομμάτι με κόκκαλα πέτσες και αρκετό κρεατάκι.
Το επεξεργαστήκαμε για κανένα 10λεπτο με κάποιες τύψεις είναι η αλήθεια γιατί το μυαλό μας πήγαινε στη μαμά αγελάδα που έχασε το μοσχαράκι της. Το κρεατάκι ήταν ρόζ απαλό και αν το έκοβα από το κόκκαλο θα είχα κάποιες ωραίες στενόμακρες λωρίδες για μαγείρεμα.
Κάθισα λοιπόν υπομονετικά το ξεκοκάλισα όχι τόσο καλά, γιατί ουτε καλό μαχαίρι είχα αλλά ούτε και τις χάρες του χασάπη διαθέτω. Το έβρασα λοιπόν, αφού το ξάφρισα καλά, για 1 ωρίτσα.
Από το βρασμένο κόκκαλο έβγαλα 2 φλιτζάνια καθαρό κρεατάκι, τρυφερό και νόστιμο χωρίς ίνες.

Το πιο αξιοπρεπές μαγείρεμα λοιπόν που θα μπορούσα να κάνω ήταν με κολοκυθάκια και το μελισσόχορτο από τον αρωματόκηπο.

για 3 μερίδες
2 φλιτζάνια ψαχνό μοσχάρι
4-5 κολοκυθάκια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
μισό ματσάκι άνιθο
αντίστοιχη ποσότητα κλαδάκια φρέσκου μελισσόχορτου
ξύσμα και χυμό ενός λεμονιού.
2 φλιτζάνια ζωμός μοσχαριού
2 κουταλιές αλεύρι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
φρέσκα αμπελόφυλλα για το σερβίρισμα.


Αχνίζω τα κρεμμυδάκια στο ελαιόλαδο. Προσθέτω τα κομματάκια του μοσχαριού, το ζωμό, το ξύσμα και σιγοβράζω μέχρι να σωθεί το μισό του ζωμού, περίπου 15λεπτά. Ενώ βράζει το μοσχάρι, πλένω, καθαρίζω και κόβω σε ροδέλες τα κολοκυθάκια, τα προσθέτω στο φαγητό μαζί με τα ψιλοκομμένα αρωματικά και σιγοβράζω για άλλα 15λεπτά.
Στραγγίζω το ζωμό, και τον ανακατεύω με το αλεύρι και τον χυμό του λεμονιού. Τον περνάω μέσα από μία σίτα για να αποφύγω τα κομπάκια και το ενώνω με το φαγητό. 





Το τραγικό για την μαμά αγελάδα είναι ότι έψαχνε επί μέρες το μοσχαράκι της και πήγαινε από αυλή σε αυλή μουγκρίζοντας.
Δε ξέρω αν θα μαγειρέψω τα υπόλοιπα κρέατα. Αισθάνομαι συνεργός σε έγκλημα!